11 Cara Mudah Rawat Jerawat Di Badan



Cara Mudah Rawat Jerawat Di Badan. Kalau zaman-zaman remaja masalah utama tentang jerawat ni dekat muka. Bila usia meningkat dewasa jerawat kat muka dah mula menghilang, namun jerawat ini berpindah pula dekat badan. 

Ada banyak faktor-faktor yang mempengaruhi jerawat ini untuk berkampung di badan korang. Jadi korang kena tahu punca-punca ianya ada di badan korang.

Punca-punca jerawat badan

  • Kurang menjaga kebersihan
  • Tidak membersihkan diri setelah berpeluh
  • Baju yang ketat
  • Sembelit
  • Stress
  • Sabun tidak sesuai
  • Genetik
  • Diet
  • Kesan ubat-ubatan

Kenali Jenis Jerawat

Blackhead (bintik2 hitam) atau pun jenis bintik2 merah.

Body wash

1. Jika jerawat badan jenis bintik2 hitam sebaiknya guna yang jenis asid salicylic acid

2. Jika jerawat jenis merah2 (xde mata hitam ) boleh guna jenis benzoyl peroksida. Contoh untuk Jerawat jenis Blackhead yang mengandungi salicylic acid .

Body wash benzoyl peroxide untuk jerawat badan jenis merah-merah. Tapi hati2 produk-produk ni boleh melunturkan warna towel/ baju anda

3. Exfoliate Guna scrub yang lembut atau boleh guna scrub gula je tu buang kulit mati

4. Epsom Salt Epsom salt ialah magnesium sulfate.Bagus untuk merawat back acne. ( Boleh google kebaikan) Kalau rumah ada bathtub or baldi ke boleh rendam selama 20 minit 1 minggu 1x

5. Guna Tea Trea Oil / Aloe Vera selepas mandi Tea Tree Oil bagus untuk mematikan bakteria di kulit Aloe Vera Bagus untuk mengecutkan jerawat dan mematikan . Sapu pada bahagian bermasalah biarkan kering sendiri .

6. Tukar Cadar dan Bantal Sekurang2nya 2x sebulan, untuk membanteras hama, bakteria, habuk yang terperangkap di dalam cadar atau bantal

7. Amalkan pemakanan seimbang Banyakkan makan salad, berkuah, rebus. Kurangkan makanan berminyak dan berlemak untuk mengelak pengeluaran minyak berlebihan.

8. Tukar baju dengan kerap Tukar baju 2x sehari dan pakai pakaian longgar.

9. Mandi 2X Sehari

Mandi 2 kali sehari untuk mengelakkan pembiakan bakteria . Sebelum tidur

10. Jumpe pakar kulit/ dermatologist untuk lihat progress kulit anda sekurang2 nya 1 bulan sekali.

11. Minum air secukupnya. Sekurang2nya 3 liter sehari

Semoga tips2 dapat membantu

-KeN