Senarai ‘Buku Cantik’ Untuk Anda Yang Minat Membaca



‘Don’t jugde a book by its cover’ – Inilah ungkapan yang paling klise orang akan cakap pada kita kalau kita terlalu cepat menilai sesuatu atau seseorang. Tapi, kenapa ia disamakan dengan buku?

Sebab utamanya, walaupun sesetengah kulit buku tu tak menarik tapi kandungannya cukup bermanfaat atau bagus untuk dibaca. Dan kadang-kala, kulit buku yang cantik, isi-nya tak menggambarkan apa yang ada dikulitnya.

Dari segi pemerhatian, boleh dikatakan rakyat Malaysia ni sebenarnya bukanlah tak suka membaca, cuma mereka lebih memilih dalam bahan bacaan. Selective reader.

Kalau korang lepak dekat kedai buku, korang boleh nampak beberapa jenis pembaca atau pembeli buku ni. Ada yang tengok kulit cantik, terus masuk bakul dan beli. Jenis kedua, tengok muka depan, baca apa yang tertulis di kulit belakang. Jenis ketiga, tengok isi dalam. Jarak tulisan, jenis huruf yang digunakan dan sebagainya.

Tak kiralah korang jatuh dalam kategori mana, paling utama adalah korang suka membaca atau membeli buku.

Kalau korang suka buku yang ‘cantik’, iaitu kandungan dia disusun dengan baik, ada gambar, ada ilustrasi dan sebagainya ini ada 24 buku cantik untuk korang tambah pada koleksi buku korang. Buku-buku ini ada bermacam-macam genre tapi ia dihasilkan dan di-design oleh jurutera kertas yang paling inovatif di dunia.

Taknak beli untuk diri sendiri, dibelikan sebagai hadiah pun boleh. Ini 24 buku cantik untuk korang :

#1. The Tales of Beedle the Bard : Deluxe Illustrated Edition – J.K Rowling & Chris Riddell

 

#2. Hokusai Manga – Hokusai

 

#3. Theatre of the World – Thomas Reinertsen Berg

 

#4. The Dog in Photography – Raymond Merritt

 

#5. Wild Land - Peter & Beverly Pickford

 

#6. The Book of Flowers – H.Walter Lack

 

#7. Imagine John Yoko – John Lennon & Yoko Ono

 

#8. The Secret Lives of Colour – Kassia St. Clair

 

#9. Feasts – Sabrina Ghayour

 

#10. Pattern Design – Elizabeth Wilhide

 

#11. Larousse Gastronomique – Oskar Lindt

 

#12. An Anarchy of Chillies – Caz Hildebrand

 

#13. The Christmas Story – Robert Sabuda

 

#14. The Book of Tree – Piotr Socha & Wojciech Grajkowski

 

#15. Planetarium – Chris Wormell

 

#16. Surprising Birds – Elo

 

#17. Helen Oxenbury : A Life in Illustration – Leonard S. Marcus

 

#18. Sweep – Louise Greig & Julia Sarda

 

#19. Star Wars Alien Archive – Star Wars

 

#20. Norse Myths – Kevin Crossley-Holand & Jeffery Alan Love

 

#21. A History of Pictures for Children – David Hockney

 

#22. Curiosity : The Story of a Mars Rover – Markus Motem

 

#23. Franklin and Luna Go to the Moon – Jen Campbell & Katie Harnett

 

#24. Pick A Pine Tree – Patricia Toht & Jarvis

 

Sekian, cukuplah 24 buah buku dulu… Hehehe… Oh, kalau korang tak jumapa cari buku-buku diatas, korang boleh cuba beli dekat Book Depository tau. Gambar ni semua kitorang amik kat website diorang jugak. Hehehe…

Kredit Photo : Book Depository