Tip Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Ke Iceland



Iceland merupakan salah satu destinasi impian bagi semua orang. Dengan keindahan yang ada di Iceland tidak hairanlah ianya menjadi sebuah negara yang paling popular dalam kalangan pelancong dari Asia. 

Namun, untuk menjadikan trip ke Iceland anda berjalan lancar dan seperti diharapkan kami sarankan anda baca segala tip yang kami pernah kongsikan..

Berikut antara pengalaman dan tip yang anda boleh ambil pengajaran di Iceland. Pekongsian ini dari saudari Ain Dayana.

Trip paling bahaya aku pernah pergi (angin kuat tolak kereta sampai tenggelam separuh kereta masuk dlm salji, gali salji dlm ribut sbb kereta stuck sepanjang perjalanan baca doa & ayat kursi) tp cantiknya subhanallah

This video will explain the beauty of Iceland

Sebelum I start bebel, for those yang tanya camera apa I pakai

  • sony a6300
  • lens 50mm
  • iphone 7

Kalau nak tengok full video boleh visit instagram @mohdfakhrullah he is the one who did the recording and editing (he is also a wedding videographer can dm him for enquiries)

Iceland winter trip 31Jan2018

Usually orang pergi Iceland dlm 2-3 weeks, tapi last time we went there for only 5d4n. Memag tak puas tapi sempatlah cover tempat penting. Went there in a group of 3. The pink circle are the places you can cover in 5days (need to plan the journey wisely)

Flight return London-Keflavik : £170 ; RM920 Ticket flight korang boleh survey dalam website skyscanner or cheapflights, tapi nak beli tiket pergi direct website flight tu supaya lebih secure. Haritu pergi naik easyjet, tapi easyjet ni kerek sikit bab luggage

Dekat iceland satu satu tempat jauh. Takde public transport so you have to rent a car. Ada banyak car rental companies antaranya dlm gambar ni, boleh compare mana murah . We used rental service from http://geysir.is, free shuttle from airport.

Reminder

Sewa kereta yg sesuai dgn season. Especially utk winter driving. Jln bahaya, angin lintang banyak, ada snow jln licin. Boleh tgk video kalau nak tahu jalan mcm mana Cost : £334; RM1770 / RM590 per head

Minyak : £130; RM690 / RM230 per head

Accomodation, price varies depending on the location. Hostel Skogar, dekat dgn dilwale waterfall & plane wreckage costs around RM161 per head Air bnb in Brekkutangi near Reykjavik capital of Iceland RM64 per head

Ada malam yang tidur dalam kereta sebab nak drive so tak bazir waktu siang. Tp I tak recommend anyone doing this sbb jln sgt sunyi & gelap. Nk jumpa satu2 town /village jauh. Angin extra kuat bergegar kereta. Gelap taktahu kiri kanan apa. Kereta kami sliding jatuh dlm snow sbb angin tolak.

Imagine kalau tepi tu gaung. Nauzubillah takut tuhan je tahu. Kereta jarang lalu waktu malam so if anything happens, belum tentu boleh dpt any help. Tp pros nya, boleh jumpa aurora dlm perjalanan sbb aurora biasa keluar pagi buta dekat kawasan lapang

Makan haritu since pergi 5 hari je, bawa bekal nasi goreng tak basi 3 hari lol. Bawa makanan instant nasi brahim & maggi of course! One complete meal kat sana mahal, £40 sekali makan. So yes tak bazir duit on food! But if you want to cook, I heard the lamb there is quite cheap

Sbnrnya time travel ni tak fikir makan sangat. Kalau lapar mkn snacks & roti pun rasa kenyang dah. Roti beli sana harga RM30 sebungkus. Air kat sana bersih. Air sungai lagi fresh dr air mineral spritzer. Air paip boleh minum jangan risau hehe here’s a video nak ambil air sunga

Haaa klu nk puas hati, allocate juga budget untuk Blue Lagoon. Rasa mcm swimming dekat planet lain. Imagine cuaca sejuk, snow turun, nampak gunung putih covered with snow & you’re there bathing in the thermal pool. Dapat pakai free natural mud mask sekali

InshaAllah berbaloi. Tapi kena book online awal2, ticket selalu sold out. Ticket : £58.50 ; RM310 Sebenarnya ada banyak lagi kolam air panas semulajadi kat sana. Tapi blue lagoon ni lah yg paling popular.

Dah kat sana rugi lah kalau tak beli baju hard rock kan hehe. Here I include sekali price untuk Shirt : £37 ; RM196 Sweatshirt: £57 ; RM302 Fridge magnet around £6 ; RM30 I forgot the exact price.

So TOTAL?

Lebih kurang RM3000 termasuk flight ticket & duit belanja. Trip backpackers mcm ni mmg penat sikit, tapi puas hati. Hope this thread benefits you in some ways and I apologise if I spam banyak sgt

*****

So guys macam mana? Dah boleh start plan dah ni..

Tip Tambahan:

Nak lagi best sila pastikan travelmate anda tahan lasak, suka ambil gambar, tahan sejuk, rela bersejuk demi gambar yang cantik, tak banyak songeh. 

Iceland agak mencabar sebenarnya jadi kalau travelmate korang tu hampeh ianya boleh merencatkan gambar-gambar sepanjang perjalanan anda.