Nak Travel Solo? Ini 19 Tip Travel Yang Perlu Anda Mahir



Travel solo memang best. Tapi banyak perkara perlu mahir dan sentiasa berwaspada. Bagi sesetengah orang travel sendirian atau solo ini memang booring. Tapi ini lah masanya untuk menguji diri sendiri. Nothing mustahil. Jika buat persiapan yang mencukupi InshaAllah semua akan selamat. Tapi kalau benda dah  nak jadi kita tak boleh buat apa. Yang penting kita dah berusaha. 

 

Ini ada 19 tip untuk mereka yang teringin travel solo. 

 

 

19 Tip Travel Solo Yang Perlu Anda Tahu

 

1. Phone sentiasa kena hidup, ada internet/ada kredit. Tak boleh tidak. Kalau phone mati, stay mana-mana, phone dah hidup baru gerak.

 

2. Kalau guna Uber/Grab tengah malam, bagitahu anyone. Bagi la location or bagi Uber login ID kt sesape. Nanti orang lain boleh track kau or dlm Uber/Grab, call sesapa. Cakap depan driver tu, bagitau la orang yg kau otp tu loc kau, destinasi, etc. Biar driver tau ada org lain aware

 

3. JANGAN TANYA DIRECTION KAT STRANGER. Ni ramai buat aku perhati. Rambang je tanya org tepi jalan. Kesannya klu kau tertanya kt org jahat? Tak pepasal org jahat tu tau kau org tak familiar dgn tempat tu and dia boleh lead kau tempat bahaya.

 

So nak tanya kat siapa direction? Pergilah kedai, tanya pekerja kedai. Sebaiknya org counter sbb dia tak boleh bergerak nk follow kau. Kawan aku jalan2 London, tanya direction kt stranger. Stranger kata oh nk gi tempat sama. Last2 sekali end up kat back alley. Kena samun.

 

 

4. Jangan attract attention. Stay lowkey. Pakai pakaian biasa2 bila travel (on the move).

 

5. Apa nak buat kalau kau kena attack/threatened? JANGAN MENJERIT. Please, don't. Rumah aku dsamun time kitorg kt rumah, xde sorg pun jerit. Stay calm. Amek phone. Call police. Pas bg loc jgn tutup phone. Kau bercakap dgn police officer tu sampai bantuan sampai. Jangan tutup phone.

 

6. Kalau kat rumah n rasa semacam apa nak buat? Gi kitchen. Benda first sekali, JERANG AIR. Then amek pisau. Knp aku kata jerang air? Sebab air panas kau boleh simbah dan tak perlu bergelut. Pisau tu prepare klu dia sampai time air tak sempat panas.

 

 

7. Klu ada org sexually harass, nak buat apa? JANGAN BUAT KECOH. JANGAN NANGIS. JANGAN BAGITAHU SEMORANG. Gi dekat org sekeliling kau nampak boleh percaya. Makcik ada anak ke apa ke, call for help, and duduk dekat org tu, sampai bantuan sampai.

 

8. Klu kau being sexually harassed org terdekat (family atau member), jangan freak out. First thing first fikir macam mana nak escape. Ni tricky. Kau kena tahu cane nak lure offender ke tempat public. Yg penting get out from private and quiet space tu dulu.

 

 

9. Klu kau travel, always guna bahasa melayu nk communicate dgn travel companions. JANGAN SPEAKING.

 

10. Klu dah kena attack jugak, tetap jangan speaking. Klu dia ckp bahasa inggeris, ckp jugak bahasa melayu. Dia akan fed up sbb kau x fhm. Member aku kena samun time europe trip, dia ckp jugak bahasa melayu dgn penyamun. Last2 sekali dia amek phone & duit dlm wallet je.

 

11. Kt oversea, passport bawak anywhere. N bukan dlm luggage. Dlm handbag. Nk jalan2, jgn tinggal kt hotel. Ni common sense tp org tak buat

 

12. Jgn bwk handbag, tapi bawa crossbody. N bag tu letak kt dpn. Bkn belakang kt punggung.

 

13. Jgn respond to anyone yg tahan kau tgh jalan if you're alone at unfamiliar place. terus jawab, no English. And teruskan jalan. Aku jalan kat London 1 pagi sorg2 sebab sesat, n laki ni ikut je, and tahan aku. Aku ckp aku tak faham English. Dia terus blah.

 

 

14. Tengok org nampak suspicious, jgn teruskan jalan menghala ke destination. Most prolly dia tahu kau nak gi mana. Pling selamat kedai mkn. Aku balik sorg2, ada dua laki tunggu depan rumah. Aku patah balik, dia ikut. N aku gi kedai makan bgtau ada org ikut. Pastu sekumpulan customers yg tgh makan, stop makan, and escort aku balik rumah ramai2. Laki perempuan semua ada. Alhamdulillah hidup lg aku

 

15. Org paling bahaya ialah org yg provide accommodation. JANGAN TOLERATE SUSPICIOUS HOTEL/LANDLORD. Cari lain. Sebab selain kau, landlord atau agent je boleh access rumah kau bebila. Dia ada semua kunci. Landlord semua housemates kena kenal muka.

 

16. Kalau kau kena samun, tapi dia tak amek duit. Dia rompak passport je. Ketahuilah tu bukan penyamun tp most likely terrorist. Takpun international crime. Ni bkn pengalaman aku tp cerita betul dlm My Prison My Home. Malaysia's passport is one of top passports. So..

 

17. JANGAN MAIN PHONE KAT LUAR. Pishang cane pun jgn. Time ni la kau nak judge org. Perhatikan org, judge org, baik ke, suspicious ke...

 

18. Klu caught up kt tmpt high terrorism risk (sbb area aku kena Manchester bomb haritu), minimize religious act kt public. Ni esp for girls sbb kita pakai tudung. Takleh sorok kita muslim. Takyah baca Quran, zikir kuat2 kt public, sebut Allahuakbar. Stay lowkey.

 

19. Last but not least, don't try to be a hero. Priority is to escape, bukan to defend. Sekian.

 

Thread dari @malissaali