Perkongsian Resipi Keropok Lekor Guna Mi Sedap Ini, Mendapat Lebih 16K Share, Nak Cubalah




Ada ke yang tak suka keropok lekor?

Baik yang rebus, ataupun yang digoreng, makanan tradisional yang sinonim dengan negeri Terengganu ni menjadi kegemaran ramai. Hari ini, ada pelbagai versi keropok lekor yang kita boleh dapatkan di pasaran. Tapi, kalau nak yang ori, kena ke Terengganu lah. Fresh!

Sebenarnya, perkataan “lekor” ni maksudnya “lingkar” dalam loghat Terengganu. Dan mereka gantikan ‘ar’ dibelakang tu kepada ‘or’, jadilah keropok lekor. Keropok lekor ni diperbuat daripada isi ikan laut dan dicampurkan dengan sedikit sagu dan garam, dan ada juga yang dicampurkan dengan tepung.

Ramuan ini kemudiannya akan diuli dan digentelkan sehingga menjadi panjang dan direbus dalam air panas.

Apa yang viralnya? Oh, macam ni ceritanya. Minggu lepas, ada seorang pengguna twitter @azreeabahkau yang buat keropok lekor ni gunakan Mi Sedap.

Perkongsian beliau di twitter ini mendapat lebih daripada 16 ribu RT dan 14 ribu like!

Ini cara-caranya :

 

 

Sekian. 

Oh, kalau korang nak tengok thread asal pasal keropok lekor ni, boleh klik disini. 

Resipi Keropok Lekor Mi Sedap