Tunjukkan Rasa Cintakan Negara Jom Kita #KibarkanBendera



“Kibarkan Jalur Gemilang, Sayangi Malaysiaku”, itulah mesej yang disampai oleh Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir sempena sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia ke-61 tahun ini.

Tinjauan kami di beberapa Lokasi di Kuala Lumpur semalam, hambar. Bangunan-bangunan tak banyak yang mengibarkan Jalur Gemilang, kereta pun belum banyak yang letakkan bendera.

Eksperiman Sosial kami semalam berlaku agak kurang memuaskan. Rata-rata masyarakat, terutamanya yang muda tak memberikan apa-apa reaksi apabila kereta #KibarkanBendera kami lalu dihadapan mereka.

Mungkin semangat patriotik dan semangat cintakan negara tu dah pudar -ini pendapat penulis je. Sebab itu ada perkataan ‘mungkin’.

Ada yang memberikan respon positif, seperti bunyikan hon, tunjukkan isyarat ‘bagus’, selfie bersama kereta dan tak kurang yang mengambil kesempatan untuk mengambil gambar. TAPI, boleh dikatakan yang mengambil gambar majoriti adalah pelancong.

Adakah mereka ini lebih pandai menilai sesuatu yang simbolik macam ni? Atau, rakyat kita dah tak amik peduli pasal nak kibarkan bendera sebab dah berjaya ubah kerajaan?

Apa-apa pun, ini ada antara kenderaan yang pernah menghiaskan kereta mereka sempena bulan kemerdekaan sebelum-sebelum ini,


kredit : sixthseal.com

dan tahun ini… Ada ‘AES’!

Jom tengok ‘aksi’ AES semalam di beberapa kawasan di Kuala Lumpur…

Jadi macam mana? Terasa nak kibarkan bendera tak? Jomlah kita buat #KibarkanBendera ‘challenge’ ni. Kalau keke challenge yang entah apa-apa pun ramai yang boleh buat, takkan nak beli bendera sikit pun tak boleh kan?

Kalau korang nak kibarkan bendera, tapi tak tahu nak beli dekat mana? Boleh ke :

kibarkanbendera.com

Kalau ada yang dah buat, jangan lupa sertakan hashtag #KibarkanBendera ye… Oh, kalau ternampak AES ni, kongsikan gambar tu pada kitorang okay? Tak pun, post je dekat media sosial korang. Macam yang dibuat oleh brader ni…

 

I’m Marissa, I’m Malaysian! 🇲🇾🌺 particularly looking forward to the 31st of August, as we celebrate our #NewMalaysia! 😛 when God called me back to this country two years ago, I will admit that despite being certain about it, I was also pretty sad and confused as to why I had to leave what had already become so comfortable to me. but now, looking back at everything, I’m so grateful that I get to be back here. ——— also, so much has changed over the past three months, and I know that things are still a work-in-progress - but as long as amongst us there’s grace, kindness, and initiative.. I know that we’ll go far :) to celebrate Malaysia this year, I got a car flag (that matches my red car hehe) from www.kibarkanbendera.com! you can get yours on there too - let’s get prepared to celebrate! 🎉 #kibarkanbendera #malaysiaindependenceday

A post shared by @ marissavoo on

Untuk korang berminat dapatkan bendera super murah, mana tau kalau ada kempen besar-besaran, aku ada jumpa satu kedai jual bendera yang murah, boleh check dekat:

www.itssb.com!!!

Selain murah, korang boleh dapatkan pelbagai lagi FREE GIFT.