8 Negara Yang Mempunyai Waktu Kerja Paling Singkat di Dunia

GAYA HIDUP
July 12, 2018 - 02:14 PM


Norway, yang terkenal dengan undang-undang buruh yang paling longgar di dunia, rakyatnya hanya bekerja 33 jam seminggu. Pekerjanya juga diberikan 21 hari untuk cuti setahun dan masih mungkin bagi ibu bapa untuk memohon lebih banyak percutian untuk memberi masa dengan anak-anak mereka.

Manakala bagi Belanda pula, warganya hanya bekerja 29 jam dalam seminggu. Ini adalah untuk menyeimbangkan kehidupan pekerja di Belanda.

Di Malaysia? Rata-rata penduduk Malaysia akan ekerja 40 jam dalam satu minggu.

8 Negara Yang Mempunyai Waktu Kerja Paling Singkat di Dunia

1. Itali - 960 jam/tahun

Credit Photo: www.loveitaly.co.uk

Kerajaan Itali membebaskan pekerja untuk membahagikan waktu kerja mereka. Sementara waktu bekerja dalam seminggu adalah 40 jam dan waktu kerja lebih dari 8 jam.

2. Paris - 1007 jam/tahun

Credit Photo: https://theflightfinder.com/paris/

Negara yang melangkah ke perlawanan akhir piala dunia 2018 menduduki tempat ke 2 denagn waktu kerja sehingga 1007 jam setahun.

3. Belgium - 1011 jam/tahun

Credit Photo: VacationIdea.com

Belgium adalah sebuah negara yang boleh membuat pekerja mereka tinggal dalam satu profesion, atau tidak sering memindahkan pekerjaan. Itulah sebabnya kerajaan memberikan dasar kepada pekerja untuk mempunyai hak untuk berehat selama satu tahun. Dalam tempoh ini pekerja juga masih diberi elaun dari kerajaan.

4. Poland - 1038 jam/tahun

Credit Photo: Chemistry World

Di Poland rata-rata pekerjanya bekerja selama 40 jam per minggu. Namun sekitar 20% pekerja lelaki perlu bekerja lebih dari 50 jam per minggu.

5. Jerman - 1053/tahun

Credit Photo: skopje24.mk

Dasar pekerja yang dibebaskan untuk membahagikan masa kerja menjadi cara yang terbaik bagi Jerman untuk mengurangkan pengangguran. Pada masa ini kadar pengangguran Jerman adalah kira-kira 5% atau lebih rendah berbanding Amerika yang 7%.

6. Belanda - 1081 jam/tahun

Credit Photo: Tribun Travel

Di Belanda majoriti pekerja hanya bekerja empat hari seminggu. Kira-kira 86% daripada suri rumah bekerja 34 jam atau kurang seminggu tahun lepas. Walaupun suami hanya bekerja secara purata 12% lebih rendah daripada suri rumah. Kaedah-kaedah di Belanda dibuat untuk mewujudkan keseimbangan hayat bagi pekerja dan pekerja sambilan dan semua pekerja berhak untuk sehari.

7. Norway - 1116 jam/ tahun

Credit Photo: World Atlas

Undang-undang buruh di Norway adalah yang paling longgar di dunia. Pekerja diberi 21 hari untuk cuti setahun dan masih mungkin bagi ibu bapa untuk memohon lebih banyak cuti untuk memberi masa dengan anak-anak mereka. Di samping itu, cuti bersalin boleh diberikan sehingga 43 minggu.

8. Sweden - 1141 jam/tahun

Credit Photo: rothbardbrasil.com

Budaya kerja di Sweden sebahagian besarnya didorong oleh perjanjian dengan kesatuan. Perundingan kolektif ini telah mendorong waktu kerja para pekerja lebih pendek dari waktu ke waktu dan jam kerja yang lebih fleksibel. Kerja sambilan pula dikuasai oleh pekerja wanita.