Awas!!! Korang Akan Di Lebel "Show Off" Jika Tunjuk 6 Jenis Gambar Ini Di Media Sosial

GAYA HIDUP
November 22, 2017 - 03:50 PM


Trend teknologi di hujung jari sekarang, sering menyebabkan segelintir pengguna laman sosial memuat naik segala perkara yang terjadi dalam kehidupan seharian. Kekadang mungkin kita tak perasan gambar atau status yang kita upload di media sosial tu berbaur riak dan ‘show o’ dan mengundang rasa meluat orang.

 

Bagi yang bernasib baik, ada juga yang menjadi popular jika perkongsiannya itu menjadi viral

 

Tetapi, bukan semua perkongsian yang dilakukan itu mempunyai niat yang murni, ada juga yang dikatakan riak dan hanya sekadar mahu show o sahaja. Jom lihat dan kenali antara riak zaman moden di laman sosial yang ramai orang buat tanpa disedari. Dan mungkin memang berniat nak bersikap nak menunjuk-nunjuk.

 

Riak 1

 

 

Check in hospital lepas tu siap ambil gambar dengan caption berbunga-bunga kononnya sedih mengalahkan drama kat TV. Padahal motif utama nak bagitahu check in dekat hospital swasta yang gah dan nak tunjuk bilik hospital yang macam hotel.

 

Riak 2

 

 

Snap gambar dalam rumah untuk tunjuk perabot dan segala perhiasan dalam rumah. Caption yang tidak berapa sesuai dengan gambar. Gambar tunjuk tangga, cermin besar ala-ala dalam TV tetapi caption ‘letihnya balik kerja’ bla bla bla…

 

Riak 3

 

 

Bersyukur tak henti-henti di media sosial. “Syukur rezeki masuk tak hentihenti” , terus nak ucap Alhamdulillah untuk segala benda yang terjadi. Padahal macam menunjuk betapa kaya dan mewahnya. Kalau betul nak bersyukur, bukanlah dekat media sosial. Direct terus dengan Pencipta, tak perlu guna facebook sebagai orang tengah.

 

Riak 4

 

 

Trend menunjuk stereng kereta. Tangkap gambar dalam kereta dan tak boleh tertinggal, mesti nampak stereng sekali. Caption macam biasa, jalan jem, ucap selamat pagi, luahkan rasa letih dan seangkatan dengannya. Tetapi, memang sengaja nak tayang stereng tu. Mahal kononya…

 

Riak 5

 

 

Perkara biasa untuk yang suka pusing shopping mall. Mula-mula mesti kena check in dengan status nak canang bahawasanya saya sedang membeli belah. Lepas tu mulalah nak tayang gambar barangan yang dibeli, nak bergambar pun kena pastikan beg barangan tu interframe sekali.

 

Riak 6

 

 

Sifat nak berlagak anak dan suami sebab nak tunjuk suami/ isteri dan anak dia yang paling bagus. Anak dia paling comel, paling pandai, paling buat itu ini macam dia seorang sahaja yang ada anak dalam dunia. Kalau suami pun sama, suami dia the best, suami orang lain semua tak best. Memanglah itu akaun sosial sendiri dan siapa tak suka boleh block, tetapi beragak lah sikit jangan sampai ada yang menyampah.

 

Bukan semua yang berada di laman sosial mempunyai sikap seperti ini dan secara mudah untuk dihadam, riak adalah satu perbuatan yang dilakukan semata-mata untuk mengharapkan pujian, penghormatan dan sanjungan dari orang lain.

Nak info lebih lanjut tentang One Piece ‘The Great Era of Piracy?

• Tekan link untuk tiket Promo Early Bird One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk Artikel Penuh One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk GIVEAWAY 20 Tiket One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour PERCUMA

• Dah bergambar dengan Giant Luffy? Ini 5 Lokasi Jelajah Giant Luffy! Tekan link untuk video