10 Perkara Yang Boleh "Spoilkan Mood" Percutian Biasa Terjadi

TRAVEL
October 03, 2017 - 06:03 PM


Bercuti memang seronok. Tapi apa yang tak berapa seronok bila berlakunya perkara yang boleh merosakkan mood travel. Benda-benda ni selalu berlaku semasa travel dan boleh menjejaskan kualiti percutian.

 

Korang pernah berhadapan 10 situasi ini ketika travel? Apa yang korang buat untuk mengatasinya?

via GIPHY

 

#1 Terlebih berat!!

 

Seharian mengemas, masuk dan keluarkan barangan. Tiba masa, hand carry dan luggage terlebih daripada berat yang dibenarkan... Paling kritikal sewaktu perjalanan pulang ke rumah... Iyalah, time shopping tak ingat dunia!

 

via GIPHY

 

#2 Sesat

 

Jangan kata di luar negara, dalam Malaysia atau lebih tepat lagi di kampung sendiri pun boleh sesat tak jumpa destinasi yang dicari. Apa inisiatif yang ada? Tanya orang kampung, Waze/Google Maps atau teruskan memandu mencari jalan?  

 

via GIPHY

 

#3 Flight Delayed

 

Awal pagi dah tiba airport, nak balik ke rumah macam tak berbaloi. Lebih baik lepak sambil tonton video dan mendengar muzik di telefon pintar. Paling tidak pun boleh berWhatsapp, upload moment di Instagram atau berFacebook supaya tidak terlalu bosan menunggu berjam-jam.

 

via GIPHY

 

#4 Nak Cari Kedai Paling Murah, Paling Sedap

 

Sekali sekala bercuti ke tempat orang, mestilah nak cuba makanan tempatan yang sedap. Kedai makan memang banyak, tetapi nak cari yang 'the best' tu susah. Lagi susah jika tidak dapat bertanya dengan 'Encik Google'.

 

via GIPHY

 

#5 Ayam Bercakap Dengan Itik?

 

Jika melancong dalam negara atau di negara yang menggunakan bahasa Inggeris tidak menjadi masalah. Tetapi jika ke negara yang tidak menggunakan bahasa Inggeris seperti China dan Jepun, anda perlukan bantuan Google Translate dan aplikasi tertentu untuk survive.  

 

via GIPHY

 

#6 Tayar Pancit? Minyak Hampir 'E'?

 

Bukanlah sesuatu yang mustahil walaupun korang dah periksa dan servis apa yang patut. Sentiasa pastikan tayar spare boleh digunakan, kelengkapan menukar tayar cukup dan simpan nombor penting dalam telefon.  

 

via GIPHY

 

#7 Shopping Tak Ingat!

 

Semua pun murah, kalau boleh dengan kedai dan tuan kedai pun hendak dibeli. Semuapun menjadi keperluan, semakin banyak pula senarai nama penerima cenderamata. Sudahnya wang yang diperuntukkan untuk bercuti tidak cukup, terpaksalah kikis duit simpanan, transfer ke akaun utama secara online.

 

via GIPHY

 

#8 Gambar Tak Cantik?

 

Bila kita ambil gambar orang semua cantik, angle dan senyuman terbaik tetapi kenapa bila orang ambil gambar kita semuanya nampak tak elok di mata? Kabur, bergegar atau gambar diambil ketika kita belum betul-betul bersedia.

 

via GIPHY

 

#9 Sakit

 

Masalah biasa ialah cirit birit disebabkan salah makan atau sakit kepala. Atau makanan di tempat orang tidak sesuai dengan perut Malaysia kita. Selain makan ubat, boleh Google petua orang tua. Mana tahu, lebih berkesan.

 

via GIPHY

 

#10 Pesanan Air Liur

 

Pernah dengar? Iyalah, bila dengar je kita nak travel semua pun nak pesan dibelikan itu ini. Ada yang sambil pesan dihulurkan wang, ada pula yang hanya menghulurkan senarai barangan... Bayar selepas dapat barang. Alahai, sudahlah duit bercuti ni cukup-cukup sahaja, perlu ke dilayan pesanan kosong ni, atau buat tidak tau sahaja?

 

Walaupun ada bermacam-macam cabaran ketika bercuti, tetapi kaki travel tentunya tidak pernah serik. Korang boleh bercuti dengan tenang, jika semua persediaan dah dilakukan lebih awal. Siap sedia Google lokasi, simpan peta, pelajari beberapa perkataan penting dan research serba serbi sebelum bertolak.

Nak info lebih lanjut tentang One Piece ‘The Great Era of Piracy?

• Tekan link untuk tiket Promo Early Bird One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk Artikel Penuh One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk GIVEAWAY 20 Tiket One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour PERCUMA

• Dah bergambar dengan Giant Luffy? Ini 5 Lokasi Jelajah Giant Luffy! Tekan link untuk video