Cara Nak Ambil "Shoot" Gambar Travel Yang Menarik Walaupun Tanpa Kamera Canggih

TRAVEL
November 03, 2017 - 03:54 PM


Camne dapatkan shoot gambar percutian yang lawa?

 

Korang leh hilang "souvenirs" yang di beli masa travel..tapiii...gambar-gambar yang korang ambik masa bercuti tu akan kekal selagi korang tak lupa dan ianya tak rosak.

 

Bila usha-usha balik gambar-gambar tadi ia akan bawak korang kembali ke destinasi itu dan membangkitkan kembali momen indah...alaaa cam pintu ke mana saje Doraemon tu huhuhuhu 

 

Jangan risau walaupun bukan pro photographer korang tetap leh dapatkan shoot-shoot menarik

 

Tak perlu kamera fancy


Tak perlu korang beria nak dapatkan high-priced equipment.Sekarang semua phone dah canggih-canggih semua budak-budak sekarang...iphone lah samsung la semua de kamera yang canggih dah..Tu pun dah boleh sebenarnya guna tuk shoot gambar.

 

 

Buat senarai pendek

 


Sebelum korang pergi,percayalah korang kena buat benda ni..kalau tak memang rambang mata la nanti...situ nak pegi sini nak pegi...semua lahhh huhuhu.

 

Sebaiknya buat senarai gambar yang korang nak ambik travel nanti termasuk time sekali--contohnya Taj Mahal di Agra India ,waktu matahari naik.

 

"Mudah di terujakan oleh semua yang korang tengok,satu senarai bantu pastikan korang tak terlepas satu pun gambar yang di inginkan"

 

Satu list 10-20 gambar dah cukup,tapi jangan masukkan gambar dari laman-laman yang popular--cari gambar yang bukan dari laman pelancongan seperti laman kejiranan sesuatu tempat kita nak pergi : itu adalah cara yang lebih kreatif tuk shoot suasana.

 

 

Ambik suasana 'sunrise' & "sunset"

 


Tunjukkan gambar dari dua sisi berbeza.Gambar sunrise biasanya bermakna kurang 'crowd' & ketenangan tempat tu tersimpan dalam gambar ; sunset shoot,pada sisi lain menunjukkan tarikan destinasi anda.

 

Gambar sunset menampakkan orang sedang berjalan-jalan ataupun jalan-jalan yang sibuk mengambil tempat..Ianya "hidup".

 

 

Be spontan

 


Betul...planning adalah benda bagus..tapi bila melibatkan gambar travel,jangan skrip kan semua gambar capture je ape-ape yang muncul sewaktu travel samada bunga yang cantik atau orang borak di cafe kaki lima pun boleh hasilkn album yang menarik.

 

 

Eksperimentasi dengan angle

 


Tunjukkan tempat tarikan popular dari udara & bawah.Jika shooting gambar Menara berkembar KLCC, contohnya, cuba ambik dari bumbung bangunan berdekatan jugak.

 

Angle shoot adalah cara menyeronokkan tuk "mentafsir" tempat pelancongan