Percaya Ke Tidak Inilah Rawabi City Bandar Super Canggih di Palestin!

TRAVEL
January 23, 2018 - 04:39 PM


Dari Palestin untuk Palestin. Itu ungkapan rakyat Palestin yang tidak pernah putus asa berjuang mempertahankan tanah sendiri dari ancaman Israel. Biarpun terpaksa bermandi darah, namun hak akan terus dipertahankan.

Terkini Rawabi City - Bandar canggih yang baru dibina ini berjaya memukau ramai mata-mata di luar sana. Bayangkan anda berada di dalam pusat beli belah dan rupa-rupanya ia lebih tinggi dari gunung-ganang!

Bukan itu sahaja, ada hub teknologi, taman tema, pejabat, sekolah seni Inggeris dengan pengimbas cap jari untuk pelajar, ada masjid, gereja dan paling luar biasa, sebuah amfiteater gaya Rom yang dibina itu sebenarnya terbesar di Timur Tengah!

Semua idea itu direalisasikan oleh Ahli perniagaan Palestin-Amerika Syarikat (AS) Bashar al-Masri termasuklah pembinaan hartanah bernilai AS1.4 bilion (RM5.5bilion) di Wilayah Tebing Barat.

“Setiap bulan, sekurang-kurangnya 100,000 rakyat Palestin mengunjunginya. Rekaan rumah bentuk simetri pula membuatkan ramai menyangka ia sebuah bandar moden Israel,” jelas Masri.

Rawabi – bermaksud bukit-bukit dalam bahasa Arab ditarah dengan begitu cantik sekali. Bayangkan pusat sukan ekstrem dan amfiteater yang berkapasiti 15,000 tempat duduk boleh berada di bumi bergolak!

Dengarnya juga, sebuah pawagam akan dibina. Wow! Melihat serba serbi mewah di bandar itu, ada juga yang mengkritik bahawa ia hanya memenuhi permintaan golongan elit semata-mata.

Bagaimanapun Masri menegaskan ia adalah bagi memenuhi permintaan tinggi dari rakyat Palestin yang bekerja di negara-negara Teluk mahupun Israel.

Kumpulan penduduk pertama yang telah berpindah ke Rawabi adalah pada tahun 2015. Harga rumah pangsa pula bernilai dari serendah AS$70,000 (RM278,418) sehingga AS$180,000 (RM715,933) di lot yang strategik.

Jadi, siapa kata semua rakyat Palestin miskin? Saed Abu Fkheida dan isterinya berbelanja di kedai berjenama antarabangsa seperti Max Mara, Juicy Couture, Armani Jeans dan Lacoste di pusat beli-belah Q Centre yang baru enam bulan dibuka. Mereka seronok berbelanja disini kerana semuanya boleh didapati di satu tempat sahaja berbanding di Ramallah yang sukar mendapatkannya.

Sekali pandang memang tak terasa seperti di Palestin! Apa yang boleh kita ambil iktibar ialah bukan betapa canggih bandar itu dibina tapi semangat juang yang tak pernah padam dalam diri mereka.

Biarpun sudah 70 tahun dibawah cengkaman Zionis Israel, mereka bangkit kembali membinanya dengan lebih hebat!

 

Nak info lebih lanjut tentang One Piece ‘The Great Era of Piracy?

• Tekan link untuk tiket Promo Early Bird One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk Artikel Penuh One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk GIVEAWAY 20 Tiket One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour PERCUMA

• Dah bergambar dengan Giant Luffy? Ini 5 Lokasi Jelajah Giant Luffy! Tekan link untuk video