5 Tips Buat Persiapan Raya 2019 Bagi Mereka Yang Super Busy





Pejam celik pejam celik, lagi beberapa hari sahaja Aidilfitri bakal menjelang tiba.

Mesti ramai antara kita terutama yang sibuk bekerja bagi menghabiskan tugasan sebelum mengambil cuti panjang pastinya tidak sempat untuk keluar membeli-belah barang keperluan Hari Raya.

Sebab itu, trend membeli-belah pada saat-saat akhir atau last minute sering menjadi pilihan masyarakat terutama yang tinggal di bandar.

Jika anda salah seorang daripada mereka, usah bimbang kerana terdapat beberapa tips supaya anda boleh membeli-belah pada saat-saat akhir tanpa rasa tertekan.

#1. Online Shopping

Cara yang paling baik untuk shopping bagi anda yang memang tiada masa untuk keluar adalah dengan membuat pembelian dalam talian.

Tapi sebelum tu, anda kena pastikan laman web yang korang layari itu benar-benar wujud dan dipercayai kesahihannya. Macam mana nak periksa? Boleh je check dengan Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia (SKMM).

#2. 'Raya Dengan Shopee'

Kalau takut kena tipu atau was-was dengan laman web shopping yang ada, anda jangan pening-pening kepala sebab Shopee ada penyelesaiannya.

Selain menjadi platform e-dagang yang sememangnya dipercayai dan terkenal di kalangan rakyat Malaysia, Shopee juga menawarkan semua keperluan anda menerusi kempen ‘Raya Dengan Shopee’ bermula 25 April hingga 6 Jun ini, sebagai persediaan menyambut kedatangan Lebaran.

Diskaun menarik hingga 80 peratus ditawarkan daripada 600 jenama dalam Shopee Mall dan lebih 450,000 penjual, menjadikan persediaan menyambut Hari Raya anda lebih selesa, meriangkan serta menjimatkan.

Caranya mudah anda hanya perlu download aplikasi Shopee sekarang dalam telefon pintar dan anda bakal menikmati pelbagai tawaran hebat serta diskaun sehingga 80 peratus daripada 600 jenama di Shopee Mall dan lebih 450,000 penjual di platform berkenaan.

Shopee sedang mengadakan kempen 'Raya Dengan Shopee' iaitu:

  • Pulangan Tunai 200% Setiap Hari (Cashback)
  • Jualan Kejutan Dari RM 1 Sepanjang Hari (Shocking Sale)
  • RM 5 Juta Untuk Dimenangi Dengan Goyang Shopee (Goyang Shopee)

Ingat tau, 6, 7 & 8 Mei ini pun Shopee dah start buat ‘Big Ramadan Sale’, rugi kalau anda tak berbelanja di Shopee. Hehehe….

Bukan itu sahaja, main Goyang Shopee dan berpeluang menangi Shopee coins, baucer dan hadiah bernilai sehingga RM 5 juta ringgit! Goyang goyang, senang menang…

Sertai Shopee Quiz dengan lapan (8) soalan setiap hari Isnin hingga Jumaat jam 12 tengahari. Pemenang berpeluang memenangi sehingga 1,000,000 Shopee Coins setiap sesi.

Sertai pertandingan #GoyangShopeeContest yang menawarkan hadiah bernilai RM10,000 sekarang, anda hanya perlu merakam video sama ada tarian atau video pendek dan kreatif diiringi dengan lagu TVC Shopee, iaitu Goyang Shopee.

Caranya mudah, muat turun lagu tu dari Youtube Shopee. Rakam video kreatif anda dan muat naik ke akaun Instagram anda dengan tiga hashtag ini, iaitu #GoyangShopeeContest #RayaDenganShopee #MyShopee. Itu saja, pemenang akan diumum pada akhir kempen.

Seronok, kan? Sambil shopping, siap dapat duit Raya lagi! Raya dengan Shopee, muat turun Shopee sekarang!

Sini baucer istimewa hanya untuk anda sahaja!

#3. Buat senarai

Ia membantu menunjukkan idea yang jelas tentang apa yang perlu dibeli supaya anda tidak membuang masa berjalan-jalan memikirkan tentang barangan lain yang diperlukan. Nota senarai itu hendaklah bertindak hanya sebagai panduan. Banyak item mungkin kehabisan stok, jadi anda perlu kreatif dan mencari alternatif.

#4. Elak bawa anak-anak

Sumber Gambar: https://jmr23.com/

Jika anda bergegas untuk menyelesaikan aktiviti membeli-belah pada masa yang terhad, membawa anak-anak yang masih kecil tidak akan membantu anda. Minta ahli keluarga atau rakan untuk membantu menjaga anak anda untuk beberapa jam atau tinggalkan mereka di sebuah pusat penjagaan kanak-kanak.

#5. Pertimbangkan konsep guna semula

Sekarang mungkin masa yang baik untuk membawa keluar lampu hiasan, langsir, set pinggan mangkuk atau balang kuih raya pada tahun-tahun lepas dari almari. Jadi kreatif dan ubah susunan atau hiasannya. Konsep kitar atau guna semula ini selain dapat menjimatkan kos, anda juga sebenarnya dapat menyelamatkan alam sekitar.

Jangan pening kepala, Shopee boleh bantu anda selesaikan semua kerja membeli persiapan raya ini dengan sekelip mata menerusi kempen ‘Raya Dengan Shopee’! 

;