Bayaran Parkir Mungkin Dikecualikan Untuk Kenderaan Elektrik - Nga Kor Ming

TERKINI
July 05, 2024 - 12:14 PM


Bayaran parkir pihak berkuasa tempatan mungkin dikecualikan untuk kenderaan elektrik (EV) yang memasuki bandar-bandar sebagai langkah menggalakkan penggunaannya, kata Nga Kor Ming.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan berkata bahawa cadangan ini sedang dipertimbangkan selepas pengumuman terbaru untuk memperkenalkan "plat hijau" untuk EV.

"Kami sedang mengkaji kemungkinan memberikan pengecualian parkir untuk kereta EV sebagai faktor pendorong agar lebih ramai orang membeli EV berbanding kereta bahan api fosil tradisional," katanya kepada wartawan selepas menghadiri Rundingan Meja Bulat Asean-China mengenai Pembinaan Bandar dan Perumahan pada Khamis (4 Julai).

Beliau berkata bahawa kementeriannya sedang mengadakan perbincangan dengan majlis-majlis tempatan yang berkenaan untuk mempertimbangkan kebolehlaksanaan cadangan tersebut.

Beliau memetik London sebagai contoh di mana yuran kesesakan kira-kira RM90 setiap kemasukan dikenakan ke atas kereta bukan EV yang memasuki bandar sementara EV dikecualikan daripada bayaran parkir.

Pada bulan Mei, Menteri Pengangkutan Anthony Loke mengumumkan cukai jalan yang lebih rendah, sebanyak 85% untuk EV, yang juga akan diberikan plat khas.

Loke berkata bahawa plat tersebut akan membantu Jabatan Bomba dan Penyelamat mengenal pasti EV dengan mudah sekiranya berlaku kemalangan.

Mengenai perkembangan penubuhan kira-kira 10,000 stesen pengecasan untuk EV di seluruh negara menjelang 2025, Nga mengakui bahawa kemajuan lebih lambat daripada yang dijangkakan.

Pada masa ini, beliau berkata kira-kira 3,000 stesen pengecasan telah ditubuhkan setakat ini.

Beliau menambah bahawa sektor swasta termasuk pelabur asing dialu-alukan untuk menubuhkan lebih banyak stesen pengecasan.

Destination: