Percaya Ada Unsur Sabotaj, KK Mart Saman Xin Jian Chang Lebih RM32 Juta

TERKINI
March 26, 2024 - 11:43 AM


KK Mart menyaman vendor, Xin Jian Chang Sdn Bhd (XJC) kerana didakwa mensabotaj perniagaan rangkaian kedai serbaneka itu dengan membekalkan stoking tertera kalimah Allah.

Peguam David Gurupatham mengesahkan saman itu difailkan, dengan Xin Jian Chang dan pemiliknya Soh Chin Huat dinamakan sebagai defendan, petik Free Malaysia Today (FMT).

Menurut pernyataan tuntutannya, KK Mart berkata ‘defendan menyebabkan sabotaj perniagaannya yang sah’.

Pihak KK Mart meminta XJC membekalkan penutup lengan secara konsainan dan tiada kebenaran atau persetujuan mengenai paparan atau penjualan sebarang jenis stoking.

“Defendan sedar pada 5 Februari, dua daripada tiga kakitangan di cawangan Bandar Sunway (Petaling Jaya) tidak hadir bekerja dan hanya seorang pekerja di kaunter juruwang.

“Defendan sedar sepenuhnya bahawa mereka boleh meletakkan barang-barang yang menyalahi undang-undang ini di atas rak kedai plaintif tanpa pengawasan. Di bawah keadaan di atas, plaintif tidak boleh menyelia secara munasabah meletakkan stoking dan tidak memeriksa barang-barang itu.

“Rekod plaintif menunjukkan bahawa defendan pertama meletakkan stok yang menyalahi dan tidak dibenarkan di atas rak pada hari berkenaan. Oleh itu, defendan sengaja mengganggu perniagaan/perdagangan plaintif,” kata pernyataan tuntutan itu dalam laporan FMT.

Syarikat itu mendakwa, tujuan vendor itu adalah untuk mencemarkan reputasi KK Mart sebelum cadangan penyenaraian melalui tawaran awam permulaan (IPO).

Ia berkata, sabotaj pembekal itu membawa kepada boikot awam, mesej kebencian terhadap KK Mart, ancaman keganasan, dan komen negatif media sosial, yang membawa kepada ‘kemudaratan, kerugian dan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan’.

KK Mart dan XJC menandatangani kontrak pada 1 Disember 2021, dengan KK Mart bersetuju untuk menjual barangan vendor secara konsainan.

 

Memetik laporan itu lagi, pembekal mempunyai kewajipan kontrak dan kewajipan menjaga untuk memastikan barangan yang dibekalkan adalah selaras dengan terma kontrak, termasuk produk itu mematuhi Akta Jualan Barang 1957.

“Defendan mempunyai tanggungjawab menjaga plaintif berdasarkan waranti sebagai pembekal untuk memastikan bahawa plaintif tidak akan mengalami kerugian akibat kecuaian defendan dan/atau tindakan melulu.

“Mereka melanggar kewajipan menjaga seperti yang didakwa di atas, dengan tindakan dan/atau peninggalan mereka. Defendan sepatutnya mempunyai pemikiran yang munasabah untuk terjejas oleh kecuaian defendan.

“Atas sebab kecuaian defendan dan/atau tindakan melulu, plaintif telah mengalami kerugian langsung dan kerugian ekonomi,” katanya.

KK Mart menuntut ganti rugi lebih RM32 juta daripada XJC, termasuk lebih RM20 juta kerugian daripada IPO yang dibatalkan, dan RM10.5 juta untuk kerosakan yang disebabkan oleh jenamanya.

Rangkaian kedai serbaneka itu juga mahukan RM1.5 juta untuk setiap minggu dari tarikh penghakiman ke atas saman kehilangan keuntungan dalam perniagaannya.

SUMBER