"Tindakan Keras Bakal Diambil!" - Singapura Beri Amaran, Tiada Sebarang Tanda Solidariti Palestin Dibenarkan Ketika Lalu Sempadan Darat

TERKINI
November 17, 2023 - 03:21 PM


Penguasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan Singapura (ICA) telah mengeluarkan peringatan kepada kesemua yang melalui sempadan darat Singapura-Malaysia untuk tidak memakai atau mempamerkan sebarang artikel berhubung konflik Israel-Palestin.

Dalam kenyataan akhbar semalam (15 November), badan Singapura itu menjelaskan "tindakan tegas" terhadap mereka yang enggan mematuhi, termasuk menafikan kemasukan mereka ke negara itu.

ICA berkata bahawa langkah itu dikuatkuasakan serta merta atas sebab sensitiviti yang meningkat akibat konflik di Timur Tengah. Ia menegaskan,

“Semua pengembara yang menggunakan pusat pemeriksaan kami juga dinasihatkan supaya tidak mempamerkan dan memakai apa sahaja yang berkaitan dengan konflik Israel-Hamas, memandangkan sensitiviti yang semakin meningkat.”

“Melainkan dikecualikan secara nyata, paparan awam lambang negara asing tanpa permit adalah satu kesalahan di bawah Akta Negara Asing /Emblems (Kawalan Paparan) 1949. Pihak berkuasa akan mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang enggan mematuhi, termasuk menafikan kemasukan mereka ke dalam Singapura.”

Sehubungan itu, ICA juga mengumumkan bahawa ia meningkatkan langkah keselamatan di kedua-dua pusat pemeriksaan Woodlands dan Tuas.

Pengembara selanjutnya dinasihatkan untuk mengambil kira masa menunggu tambahan atau pelepasan imigresen, terutamanya pada hujung minggu.

Selain itu, ICA berkata memandangkan cuti sekolah, trafik sesak dijangka berlaku di kedua-dua pusat pemeriksaan mulai hari ini hingga 2 Januari 2024.

Destination: