"Siapa Cakap Lari Kena Tinggal Solat?" - Viral Video Pelari KLSCM Solat Berjemaah

TERKINI
October 03, 2023 - 05:56 PM


Antara acara maraton yang dinanti-nantikan setiap perlari di Malaysia sudah tentunya Kuala Lumpur Standard Chartered Marathon (KLSCM). Pada tahun ini lebih 40,000 pelari yang melibatkan diri, sekaligus  penganjuran paling berjaya selama 15 tahun.

Viral di pelbagai platform sosial media, yang memaparkan pelbagai detik manis, mengharukan dan juga mencemaskan sepanjang KLSCM23 berlangsung. Buat yang tidak tahu, mesti ada yang tertanya-tanya bagaimana pelari acara maraton penuh menunaikan tanggungjawab sebagai seorang muslim.

Ini kerana, acara tersebut bermula seawal 3 pagi, dan mungkin melangkaui waktu solat Subuh. Rupanya-rupanya pihak penganjur telah sediakan beberapa stesen atau musollah bergerak untuk para pelari berhenti menunaikan solat.

@177ei177ei Yang xtau jgn buat tahu... #fyp #fypシ #fypシ゚viral #fypagetiktokviral #fypage #fypagetiktokviralvideo#brocuba #runner #pelarikurakura🐢🐢🐢🐢 #klscm2023 #harirayarunners #garmin #garminmalaysia #garmin955solar #garminclubmalaysia ♬ Good Time - Owl City & Carly Rae Jepsen

Berdasarkan video, jelas memaparkan pelari muslim yang solat berjemaah biarpun acara larian mereka sedang berjalan. Ha nampak tu, kalau tak tahu tanya dulu. Janganlah kita bersikap serkap jarang. 

Destination: