"Takkan Dengan Ayah Pun Malu" - PU Azman Didakwa Mandi Bersama Dan Main "Belakang" Mangsa

TERKINI
July 27, 2023 - 04:18 PM


Saksi ke-10 perbicaraan kes amang seksual membabitkan Pencetus Ummah (PU) Azman atau Azman Syah Alias, 42, hari ini, menggunakan perkataan 'liwat' bagi menggambarkan perbuatan 'main belakang' seperti yang diceritakan mangsa.

Pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Fung, 40, berkata demikian ketika menjawab soalan Hakim, Datin Surita Budin ketika prosiding hari keempat di Mahkamah Sesyen Seremban.

Dalam keterangannya, Firdaus memberitahu mahkamah bahawa dua mangsa menceritakan kejadian itu ketika satu perjumpaan di sebuah hotel di Shah Alam, Selangor pada 27 Ogos 2022 yang mana Azman meminta untuk diliwat.

Beliau berkata, pada perjumpaan pertama di SACC, di Shah Alam, pada 17 Ogos 2022, seorang mangsa tidak menceritakan mengenai kejadian liwat berkenaan, namun remaja itu membuka mulut pada pertemuan kedua kerana baru mengingatinya

Saya tanya kepada mangsa, adakah Cik Man (Azman) minta untuk diliwat. Pada perjumpaan di SACC dia kata tak ada, tetapi pada perjumpaan di Acapella 27 Ogos lalu, selepas seorang lagi mangsa cerita bagaimana Cik Man ada minta liwatnya di rumah Cik Man di Sendayan.

"Pada waktu itu, mangsa mencelah dan berkata 'Uncle, saya ingat balik, saya pun ada'. Saya bertanya kepada mangsa kenapa pada perjumpaan pertama kata tak ada, mangsa memberitahu dia baru kemalangan, kepala masih sakit. Kalau ingat banyak sangat kepala akan sakit sangat," katanya, hari ini.

Norman bertanya bagaimana kejadian liwat itu berlaku, Firdaus memberitahu yang mangsa menceritakan mereka dipujuk tertuduh.

"Yang saya ingat seorang mangsa beritahu, ketika dia sedang mandi di rumah Cik Man, tertuduh mengetuk pintu bilik air dan memintanya untuk buka dan berkata 'tak kan dengan ayah pun nak malu', kerana itu bahasa digunakan.

"Kemudian mangsa keluar bilik air dengan bertuala, tapi Cik Man kemudian minta 'main'," katanya.

Firdaus juga memaklumkan, mangsa menggunakan perkataan 'main' ketika menceritakan kejadian itu kepadanya, namun dia menggunakan perkataan liwat bagi menggambarkan perbuatan itu ketika memberi keterangan di mahkamah.

Bagaimanapun, pada penghujung prosiding Surita bertanya bagaimana Firdaus mendefinisikan perkataan main itu sebagai liwat, Firdaus memaklumkan mangsa ada menggunakan ayat 'main belakang' ketika menceritakan kejadian itu kepadanya.

Destination: