Nak Travel? Ini Barang-Barang Penting Yang Perlu Anda Bawa



Ingin bercuti? Ini antara barang-barang yang perlu di bawa dan penting ketika travel. Mungkin ada sesetengah kita ambil mudah tentang checklist atau barang-barang yang perlu di bawa

 

LANGKAH 1 : DOKUMEN PERJALANAN

 

Kumpulkan segala jenis dokument perjalanan anda. Kadang-kadang dokument ni kita pandang enteng jer. Tapi ini teramat penting. Kita biasa dengar mereka yang mengalami masalah untuk fly akibat dokumen yang tidak lengkap. Jadi mungkin ianya akan terjadi kepada kita satu hari nanti.

 

  • Passport / Visa
  • Personal ID maybe student card
  • Voucher Hotel atau bukti tempahan hotel
  • Cash & credit card
  • Insurance document
  • Reservations and itineraries
  • Hotel and/or tour contact information
  • Transportation tickets (plane, train, bus, car, etc.)
  • Emergency contacts and important addresses

 

* Penting untuk double confirm tarikh luput buku merah anda atau pun passport. Dan semolek moleknya check visa. Sebab sesetengah negara is required  visa. Dan jenis visa. 

 

LANGKAH 2: BARANG-BARANG PERIBADI

 

Personal items ini pun penting sb nama lagi personal items kan. Barang-barang yang dalam list ini biasanya aku akan asingkan dalam satu beg untuk di bawa secara hand carry. Ada beberapa yang dalam list aku mungkin sama dengan korang. Kalauboleh beg hand carry ni biarlah kecik dan senang nak bawa. Tak menyusahkan nanti.

 

Technology / Gadget

 

  • Mobile device and charger
  • iPad or e-reader and charger
  • Headphones (consider noise-reducing headphones if you’re sensitive to sound)
  • Camera and/or a video camera, memory card, and charger
  • Electrical converters and adapters

 

Travel Comfort, Entertainment, and Information

 

  • Travel pillow, blanket, eye mask, and ear plugs
  • Travel journal and pen
  • Books and magazines
  • Games
  • Guide books, travel guides, maps, language guides, etc. (if you will need any of these upon arrival at your destination, put it in your carry-on)

 

Health Items

 

  • Hand sanitizer or wet wipes
  • Prescriptions in original packaging (you’ll want to make sure you have these in your carry-on bag just in case something were to happen to your checked luggage)
  • Glasses and case

 

LANGKAH 3: PEMILIHAN BEG DAN MULA PACKING

 

Ok, dah settel semua barang-barang tu kita dah boleh mula packing. Dari segi pemilihan beg saya sarankan pilih beg yang ringan dan versetail. Maksudnya beg tu boleh banyak kegunaan. Paling bagus banyak compartment sebab senang simpan barang-barang.

 

For the basic travel checklist boleh juga guna senarai di bawah.

  • Passport
  • Flight ticket + Hotel Receipt
  • Toiletries
  • Camera + Go Pro
  • Tripod + mini tripod
  • Travel Adapter
  • Sun Glasses
  • Sweeter
  • Winter Jacket (Winter)
  • Shoe + Slipper
  • T Shirt (3)
  • Long John (Winter)
  • Pants (2) + Underware (5) + Stoking (5)
  • Mafla + Snow cap (Winter)
  • Cap
  • Medicine
  • Cosmoderm Lotions
  • Cable + Charger

 

Selamat melancong…..