Elak Melakukan 5 Tabiat Buruk Ini Kepada Kesihatan Diri Anda Semasa PKP

GAYA HIDUP
July 14, 2021 - 11:15 PM


Dalam tempoh pandemik ini yang edang berlaku, banyak kita dapat lihat tanda-tanda yang akan lama lagi kita duduk di rumah. Bagaimana pun bukan bermakna kita harus bermalas-malasan di rumah dan membuang masa yang ada.

Kesihatan fizikal dan mental perlu di jaga dengan baik selain emosi. Di sini min kongsi antara lima perkara yang korang perlu tahu dan menghindaridari terbiasa dengan sikap buruk ketika duduk di rumah;

1. Badan kurang bergerak

Satu kajian dilakukan di Amerika Syarikat, 20 peratus ketika pandemik ini tidak bersenam di rumah.

Maka, min mengesyorkan berolahraga lah selama 150 minit seminggu untuk memastikan kesihatan yang optimum. Tidak bersenam atau berjalan ketika pandemi dapat meningkatkan risiko kegemukan, penyakit kardiovaskular, diabetes, dan demensia.

Penting tau senaman, kalau tak nanti dah tua nampak kesan pada badan kita.

2. Kesepian

Epidemik telah membuat kita terpencil dan tidak berdaya dalam dunia sosial, dan boleh membuat beberapa orang merasa kesepian, terutama mereka yang tinggal sendirian. Para penyelidik mendapati bahawa perasaan kesepian dan kesepian dapat memicu tindak balas tekanan, yang menyebabkan keradangan pada tubuh, termasuk jantung, sistem kekebalan tubuh, dan otak.

Beberapa kajian juga mendapati bahawa orang yang merasa kesepian mempunyai risiko terkena barah, penyakit kardiovaskular, dan demensia. Untuk memastikan bahawa tubuh dapat berfungsi dengan normal, kita harus tetap terjaga secara emosional dan tetap berhubungan dengan orang lain, walaupun ia maya.

Pada yang rasa sunyi, min harap korang boleh cari orang terdekat dan tersayang, mereka sentiasa ada.

3. Tekanan

Lebihan banyak hormon yang ada pada otak adalah hasil dari tekanan terlebih dan boleh merosakkan tubuh. 

Menurut American Cancer Society, individu yang mengalami tekanan kronik lebih mudah terkena selesema atau jangkitan virus yang lain. Kajian juga mengatakan tekanan dapat menyebabkan penyakit jantung, memberi kesan kepada tekanan darah dan jantung.

Sambil korang senam tu, main kan juga lagu-lagu yang boleh boost minda korang.

4. Kurang tidur

Semakin banyak kajian mendapati kualiti tidur yang buruk dapat meningkatkan risiko penyakit serius seperti kanser, penyakit jantung hingga demensia.

Perkara itu disebabkan kerana ketika kita tidur, sistem tubuh utama memperbaiki 'diri' dan sekiranya tidak mendapatkan rehat yang cukup maka organ-organ di dalam badan tidak dapat pulih sepenuhnya.

Min tau ramai yang kurang rasa enak kalau tak tidur malam tapi ini perkara yang tidak sepatutnya lakukan kekerapan.

5. Diet

Ramai menjadikan makanan sebagai 'escape' kerana kebosanan ketika berada di rumah. Makan segera antara menjadi pilihan kerana ia mudah selain pesanan mudah dibuat melalui aplikasi.

Ingat ya, pemakanan tidak seimbang bukan sahaja menyebabkan obesiti tetapi meningkatkan risiko pelbagai penyakit berbahaya.

Sumber: mStar