iMac Pro – Direka Khas Untuk Golongan Professional

GAYA HIDUP
December 15, 2017 - 11:02 AM


Selain daripada iPhone, Apple juga cukup dikenali untuk siri Macbook dan iMac keluarannya. Baru-baru ini, Apple telah melancarkan satu lagi produk terbaru mereka iaitu iMac Pro untuk pasaran Malaysia.

Diperkenalkan sebagai iMac yang paling berkuasa pernah dibina, prestasi iMac Pro tak perlu disangkal lagi. Didatangkan dengan spesifikasi high-end, ia sememangnya direka untuk golongan professional untuk menyiapkan beban tugasan mereka yang sememangnya memerlukan komputer yang berprestasi tinggi.

iMac Pro dikuasakan oleh pemproses Intel Xeon W, dengan sehingga 18 teras bergantung pada konfigurasi pilihan anda. Ia juga boleh dipasang memori  sehingga 128GB DDR4 ECC yang dan boleh dimasukkan SSD sehingga 4TB.

Apa yang dijanjikan oleh apple kepada golongan professional adalah :

  • Pereka 3-D dapat memvisualisasikan model 3-D yang besar dan menjadikan pemandangan sehingga 3.4 kali lebih cepat.

 

  • Developers boleh menjalankan pelbagai mesin maya dan ujian persekitaran, dan menyusun kod sehingga 2.4 kali lebih cepat.

 

  • Para saintis dan penyelidik boleh memanipulasi set data besar dan simulasi kompleks, memvisualisasikan data sehingga 5 kali lebih cepat.

 

  • Photographer boleh bekerja dengan fail yang besar dan melakukan pemprosesan imej sehingga 4.1 kali lebih cepat.

 

  • Pengeluar muzik boleh mengeksport projek multi-trek besar-besaran sehingga 4.6 kali lebih pantas dan menggunakan sehingga 12.4 kali.

 

  • Editor video boleh mengedit sehingga lapan aliran video 4K, atau mengedit video RED RAW 4.5K dan 8K ProRes 4444 pada resolusi penuh dalam masa nyata tanpa rendering. IMac Pro juga boleh mengeksport video HEVC 3 kali lebih cepat.

 

Harga?

IMac Pro kini boleh didapati di kedai online Apple Malaysia. dengan harga bermula pada premium RM 20,999. Macam terlalu mahal, tetapi sekiranya anda memang seorang professional yang perlukan komputer yang berprestasi tinggi, ia merupakan satu pelaburan yang bijak.

 

Sumber : KL Gadget Guy