Ini Rupanya Sebab – Sebab Penyokong Liverpool Benci Manchester United!

March 08, 2018 - 10:41 AM


Menjelang perlawanan hangat dan paling dinantikan hujung minggu ini antara dua musuh tradisi Liga Perdana Inggeris Manchester United menentang Liverpool, kami mula tertanya. Apesal dua penyokong kelab ini saling membenci?

Yang satu, bangga dengan SEJARAH (Liverpool lah, siapa lagi). Yang United pulak, mengaku paling power. Senang kata, kalau ada sesi debat, memang takkan ada penghabisan antara dua penyokong ini.

Untuk yang tak tahu, rivalry antara mereka dikenali sebagai North West Derby. Memang salah satu permusuhan yang terbesar dalam dunia bolasepak, sebaris dengan Superclasico di Argentina, El-Clasico di Sepanyol dan Derby della Madonnina di Itali.

Antara Liverpool dengan United ni, permusuhan diorang lagi besar daripada permusuhan dengan kelab satu daerah macam Liverpool – Everton dan United dengan City.

Salah satu sebab kenapa dua penyokong kelab ni tak sekepala adalah jarak antara satu sama lain yang dekat. Selain itu, sejarah ekonomi dan jugak persaingan industri. Liverpool terkenal dengan pusat pelabuhan, manakala Manchester pulak bahagian tekstil.

 

Namun, dalam pada masing-masing saling membenci ni, dua kelab ini adalah kelab yang paling berjaya di liga domestik mahupun Eropah.

 

 

Sebab utama ramai penyokong Liverpool benci Manchester United :

Korang tengok lah sendiri data yang ada dari segi pertandingan dan jumlah piala yang dimenangi oleh diorang ni…

Kalau di peringkat Eropah pulak :

Jadi, atas kertas… Kejayaan United masa kini lebih banyak jika nak dibandingkan dengan Liverpool, dan diorang cuma lebih sikit pada tahun 70’ dan 80’ dan tang piala Eropah la diorang ni lebih 2 daripada United. Tapi itulah, kali terakhir diorang menang ialah tahun 2004, United tahun 2016.

Rasanya, sebab inilah penyokong Liverpool selalu dikaitkan dengan ‘SEJARAH’ bangga dengan benda yang lepas. Hehehe…

=aj=

 

Nak info lebih lanjut tentang One Piece ‘The Great Era of Piracy?

• Tekan link untuk tiket Promo Early Bird One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk Artikel Penuh One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk GIVEAWAY 20 Tiket One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour PERCUMA

• Dah bergambar dengan Giant Luffy? Ini 5 Lokasi Jelajah Giant Luffy! Tekan link untuk video