Naikkan Kain Kiswah, Simbolik Bermulanya Musim Haji

TERKINI
June 21, 2022 - 05:30 PM


Setiap tahun, menaikkan kain hitam bersulam benang emas dikenali sebagai Kiswah yang menutupi Kaabah di Kota Suci Makkah akan diadakan sebagai simbolik kepada bermulanya musim haji.

Ia yang biasanya diadakan pada atau selepas 15 Zulkaedah setiap tahun telah disempurnakan oleh Ketua Pengarah Jabatan Tertinggi bagi Hal Ehwal Masjidil Haram dan Masjid Nabawi Sheikh Dr Abdul Rahman Al-Sudais pada Ahad lalu.

Menerusi klip video yang dikongsi jabatan berkenaan di platform Twitter pada Selasa, Sudais kelihatan turut serta dalam proses menaikkan Kiswah bersama beberapa petugas sebelum melakukan tinjauan tahap kesiapsiagaan di sekitar Masjidil Haram.

"Dengan kerjasama Kementerian Kesihatan, Kementerian Haji dan Keselamatan Awam, kami mahu memastikan supaya khidmat kepada jemaah haji dan pengunjung dapat dilaksanakan dengan aman dan selamat," katanya dalam klip berkenaan.

Kiswah yang kebiasaannya menutupi keseluruhan binaan Kaabah, dinaikkan ke paras tiga meter dari lantai Mataf dan bahagian binaan yang terdedah dilitupi dengan kain putih yang melambangkan Ihram, bagi mengekalkan kebersihan Kiswah.

Sudais dipetik Agensi Berita Saudi (SPA) sebagai berkata pengurusan Kiswah Kaabah adalah antara agenda yang menjadi keutamaan Kerajaan Arab Saudi sepanjang zaman sejak era kepemimpinan pengasasnya, Raja Abdulaziz bin Abdul Rahman.

Terdahulu pada Ahad, Sudais mengumumkan pelancaran Pelan Operasi berskala besar bagi musim haji 1443 H, yang menumpu kepada 10 langkah utama di bawah matlamat strategik Wawasan 2030 Arab Saudi.

Sumber: BERNAMA

Destination: