Bhin Bhin, Atung dan Kaka – Kenali Maskot Sukan Asia 2018

August 21, 2018 - 12:39 PM


Seperti yang kita sedia maklum, Sukan Asia 2018 telah membuka tirai dengan upacara pembukaan yang gilang-gemilang pada hari Sabtu lepas, dan ada beberapa acara telah pun bermula lebih awal.

Macam biasa, setiap edisi sukan, semestinya akan ada maskot yang tersendiri. Kalau sebelum ni, di Sukan Sea, Rimau dipilih sebagai maskot rasmi dan rata-rata peminat memang suka akan gelagat rimau sama ada di lapangan, mahupun media sosial.

Untuk Sukan Asia 2018 pula, mereka memilih Kaka, Atung dan Bhin Bhin. Disebabkan Indonesia sangat berpegang pada nilai kepelbagaian, maka 3 maskot yang mempunyai ‘tenaga’ yang berbeza dipilih.

 

Bhin Bhin

Bhin Bhin merupakan seekor burung cenderawasih (Paradisaea Apoda) yang melambangkan strategi. Selain itu, kalau diperhatikan, Bhin Bhin mengenakan jaket yang bermotifkan Asmat dari Papua.

 

Atung

Atung merupakan seekor rusa Bawean (Hyelaphus Kuhlii) yang melambangkan kepantasan. Atung memakai sarung atau kalin pelikat yang bermotif tumpal dari Jakarta

 

Kaka

Kaka pula merupakan seekor badak sumbu tanduk satu (Rhinoceros Sondaicus) yang melambangkan kekuatan. Pakaian Kaka pula adalah pakaian tradisional yang bermotifkan bunga khas dari Palembang.

Betul-betul simbolik sangat maskot dan pemilihan pakaian yang dipilih untuk Sukan Asia 2018 ni, memang ada jiwa ‘Energy of Asia’

 

Nak info lebih lanjut tentang One Piece ‘The Great Era of Piracy?

• Tekan link untuk tiket Promo Early Bird One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk Artikel Penuh One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk GIVEAWAY 20 Tiket One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour PERCUMA

• Dah bergambar dengan Giant Luffy? Ini 5 Lokasi Jelajah Giant Luffy! Tekan link untuk video