Sedihnya, Ini Surat Perpisahan Cristiano Ronaldo Kepada Real Madrid

July 11, 2018 - 11:14 AM


Dipetik daripada laman rasmi Real Madrid:

Cristiano Ronaldo telah pun bersetuju dengan perpindahan ke Juventus FC.

Hari ini, Real Madrid mahu mengucapkan setinggi penghargaan kepada pemain yang terbukti menjadi yang terbaik dunia dan telah meletakkan nama beliau sebagai salah seorang yang terbaik dalam sejarah kelab serta sejarah bola sepak.

Selain daripada menawan kejuaraan, pencapaian trofi dan kegemilangan yang dikecapi di atas padang sepanjang 9 tahun, Cristiano Ronaldo telah menjadi contoh kepada dedikasi, kerja keras, tanggungjawab, bakat dan improvisasi.

NUKILAN RONALDO BUAT REAL MADRID

“Tahun-tahun di Real Madrid, dan di bandar Madrid, kemungkinan telah menjadi detik paling bahagia dalam hidup saya.”

“Saya hanya mampu menyatakan rasa terima kasih tak terhingga kepada kelab, untuk hobi ini dan bandar ini. Saya hanya mampu mengucapkan terima kasih kepada semua di atas layanan yang saya terima.”

“Walaubagaimanapun, saya percaya yang masanya telah tiba untuk saya membuka pentas baru dalam hidup. ”

“Itulah sebab saya meminta kelab ini menerima tawaran perpindahan ini.”

“Itu yang saya rasa dan saya sudah bertanya kepada semua orang terutama sekali pengikut kami, tolong fahami situasi saya.”

“Ianya 9 tahun yang sememangnya indah. 9 tahun yang unik.”

“Ia telah menjadi detik yang mengujakan, penuh dengan tuntutan, walaupun sukar kerana Real Madrid sentiasa ada ‘demand’ yang sangat tinggi, tetapi saya sangat faham dengannya dan saya tak akan melupakan yang saya telah menikmati bola sepak di sini dengan cara sangat unik.”

“Saya ada rakan-rakan yang hebat di atas padang, di bilik persalinan dan sentiasa merasai sambutan luar biasa daripada penyokong.”

“Secara bersama-sama kita memenangi 3 UCL berturut-turut, 4 daripada 5 musim.”

“Dengan mereka semua, secara individu, saya berpuas hati dapat memenangi 4 Ballon d’Or dan 3 Kasut Emas. Semuanya dicapai dalam kelab luar biasa ini.”

“Real Madrid telah menawan hati saya, dan juga keluarga saya. Dan inilah sebabnya kenapa saya ingin mengucapkan terima kasih lebih daripada sebelum ini.”

“Terima kasih kepada kelab, presiden, pengarah-pengarah, rakan-rakan, semua staf teknikal, doktor, fisio dan kesemua staf yang melakukan kerja luar biasa membuatkan segalanya berjalan lancar, dan bekerja tanpa kenal erti lelah.”

“Terima kasih dan sudah pastinya sekali lagi kepada penyokong serta kepada bola sepak Sepanyol. Dalam tempoh 9 tahun yang mengujakan ini saya telah berhadapan ramai pemain hebat.”

“Saya meninggalkan jersi ini, logo ini dan Santiago Bernabeu akan sentiasa menjadi seperti rumah saya, tak kira di mana saya berada.”

“Terima kasih kepada semua dan sudah pastinya, seperti yang saya katakan pada 9 tahun lalu di stadium: Hala Madrid”