Fenomena Cahaya Semulajadi Yang Mungkin Lebih Cantik Dari ‘The Northen Lights’

March 11, 2020 - 03:05 PM


Fenomena cahaya yang mengagumkan, Northern dan Southern Light merupakan fenomena semulajadi yang berlaku di sesetengah kawasan yang beraltitud tinggi.

Namun, sebenarnya ada banyak lagi fenomena cahaya semulajadi yang juga mengagumkan selain northen dan southern light ini.

#1. Light Pillars

Fenomena ‘tiang cahaya’ ini terjadi disebabkan cahaya yang dibiaskan oleh kristal ais yang berada di udara. Pancara cahaya yang seakan-akan tiang yang lurus ini kelihatan seperti efek dalam filem supernatural.

Menariknya, fenomena ini lebih kerap berlaku di bandar yang mempunyai banyak cahaya dan ia juga boleh disebabkan oleh cahaya dari matahari mahupun bulan.

Untuk mendapatkan fenomena ini, cuaca perlulah sesuai yang mana ia akan berlaku di tempat yang mempunyai ais kristal dan ia akan berlaku ketika kristal ini berada di udara. Fenomena ini akan berlaku di tempat yang sejuk dan tidak berangin.

Fenomena Light Pillars ini dikatakan pernah dilihat di Finland, Kanada dan Russia dan ada pernah terjadi di Sabah. 

 

#2. Bioluminescence

Bioluminescene atau pelepasan biokimia cahaya ini dilakukan oleh organisma hidup seperti kunang – kunang, ikan laut dalam dan juga beberapa jenis plankton.

Menariknya, ia sebenarnya adalah mekanisme pertahanan diri oleh alga dan beberapa jenis hidupan laut dari dimakan pemangsa. Jadi, mereka akan mengeluarkan cahaya yang terang bagi menakutkan pemangsa mereka.

Mekanisme pertahanan semulajadi ini begitu indah sehingga orang ramai akan terpesona melihatnya di perairan biru berkilauan pada malam-malam gelap.

Fenomena ini boleh ditemui serata dunia, ada di Toyama Bay, Jepun, Tasmania di Australia dan Pantai Tusan, Malaysia!

 

#3. Sun dogs / Mock Sun

Sun dog atau mock sun ini adalah fenomena tumpuan kepekatan cahaya matahari yang bertumpu pada kira – kira 22 darjah ke kiri atau kanan matahari.

Ia akan jelas kelihatan apabila matahari berada dekat dengan garisan horizon. Biasanya, ia akan membuatkan matahari seakan-akan mempunyai cahaya biru diluar dan cahaya merah didalam. Biasanya ia tidak terlalu terang. Siapa yang pernah melihat fenomena ini boleh dikatakan sangat bertuah dan ‘rare’.

 

#4. Glowworm Caves

Gua Te Anau dan Gua Waitomo Glowworm ke Taman Negara Paparoa dan Gua Waipu, New Zealand berkongsi dengan pelancongnya sejarah dan fenomena semula jadi yang disebabkan oleh glowworms.

Apa yang berlakiu adalah beratus-ratus kumbang (mungkin ribuan) akan mengeluarkan cahaya yang mempesonakan. Ambil lawatan bot, memanjat gua atau mengambil perjalanan kereta api di Paparoa untuk menyaksikan fenomena yang menakjubkan ini.