Kaki Travel Duk Diam Dulu Tahun Ni, 2021 Baru Sempadan Thailand Dibuka

August 13, 2020 - 06:55 PM


Berdasarkan laporan portal The Thaiger, walaupun ekonomi Thailand sangat bergantung kepada pelancong dari luar negara, demi keselamatan sempadan Thailand cuma akan dibuka awal 2021.

Ramalan berkenaan dibuat oleh timbalan gabenor Tourism Authority of Thailand (TAT), Chattan Kunjara Na Ayudhya di mana menurut beliau tiada perbincangan atau timeline bila sempadan negara akan dibuka untuk tujuan leisure travel ketika perbincangan peringkat kebangsaan untuk pandemik COVID-19.

Menurutnya, kerajaan Thailand ‘sangat berhati-hati’ dalam membuka semula sempadan negara supaya tiada peningkatan kes COVID-19 berlaku di dalam negara. Jadi, Chattan menjangka Thailand tidak mungkin akan menerima kemasukan pelancong baharu sehingga awal 2021.

“Saya tidak melihat sebarang tanda bila kerajaan mahu buka semula sempadan negara tahun ini, walaupun keadaaan ketika ini sangat memberi kesan kepada industri pelancongan negara. Bayangkan kehadiran pelancong ketika Krismas dan juga sambutan Tahun Baru Cina, ia pasti sukar bagi kami kerana waktu ini adalah waktu puncak bagi negara Thailand,” kata Chattan.

Pada ketika ini, kerajaan Thailand hanya membenarkan individu penting seperti diplomat dari luar negara, ahli perniagaan, pelabur dari luar negara dan pemegang visa Thailand Elite.

Seperti juga di Malaysia, setiap individu dari luar negara perlu dikuarantin wajib selama 14 hari. Pelbagai cadangan telah dibuat untuk pelancong masuk semula ke Thailand termasuklah setiap pelancong perlu tinggal di Thailand selama minimum 30 hari. Ini adalah bagi pelancong yang mahu tinggal di pulau seperti Koh Samui dan Phuket.

Adakah sempadan Thailand akan dibuka lebih awal? Ia bergantung sekiranya keadaan semasa kes COVID-19 di Thailand dan Malaysia semakin baik. Dengan peningkatan kes akibat kluster Sivagangga di bahagian utara negara, mungkin kita perlu tunggu lebih lama sebelum sempadan Malaysia – Thailand dibuka semula.

Destination: