Bola Rasmi Piala Dunia 1970 Dicipta Semula Untuk Russia…

November 10, 2017 - 12:45 PM


Piala Dunia, pertandingan bolasepak yang sering dinantikan oleh para peminat bolasepak seluruh dunia akan kembali pada tahun hadapan. 2018, tuan rumahnya ialah Russia. Seperti yang diketahui ramai, Piala Dunia ni adalah pertandingan antara negara dan sebelum layak ke peringkat ‘akhir’, mereka ini akan adakan pusingan kelayakan.

Kebiasaanya, bila sampai musim piala dunia, selain daripada perlawanan. Para peminat akan excited nak tengok venue-venue pelawanan, seperti kebiasaan, negara tuan rumah akan renovate atau bina satu stadium khas untuk perlawanan akhir piala dunia ni nanti.

Selain tu, apa yang sering kita tunggu ialah bola rasmi yang akan digunakan nanti. Macam biasa, bola rasmi piala dunia semestinya Adidas.

Setiap kali World Cup, adidas akan keluarkan bola rasmi yang baru serta mempunyai teknologi terkini. Saban tahun, adidas akan cuba berikan kepuasan pada pemain melalui bola keluaran mereka.

Kalau 4 tahun yang lepas, Adidas keluarkan Brazuca untuk kegunaan di Rio.

 

Tahun ini, mereka keluarkan Telstar 18. Kenapa Telstar 18? 18 tu sudah tentulah tahun World Cup tu dijalankan, Telstar pulak, sebenarnya bola yang digunakan pada World Cup edisi pertama pada tahun 1970 di Mexico.

Bola Rasmi World Cup 1970

Dengan penciptaan semula Telstar yang digunakan pada World Cup pertama di Mexico, panel design telah diubah serta dipadankan dengan teknologi yang terkini. Sebagai ‘kelahiran semula’ bola pertama ini, diharapkan memori tahun 1970 dapat dihidupkan semula.

Dikatakan Telstar 18 ini dilengkapi dengan cip NFC untuk tujuan interaksi oleh pengguna menggunakan telefon pintar.

Inilah Telstar 18-

 

Setiap tahun, Adidas keluarkan bola yang beri kelebihan pada pemain tapi menyusahkan penjaga gol. Agak – agak, bola yang ni pun sama ke?

Dengar cerita Messi suka bola baru ni. Dia dah try pun...

 

 

Sumber : hypebeast

Nak info lebih lanjut tentang One Piece ‘The Great Era of Piracy?

• Tekan link untuk tiket Promo Early Bird One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk Artikel Penuh One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk GIVEAWAY 20 Tiket One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour PERCUMA

• Dah bergambar dengan Giant Luffy? Ini 5 Lokasi Jelajah Giant Luffy! Tekan link untuk video