9 Dari 10 Orang Warga Lembah Klang Sudah Menerima Dos Pertama

GAYA HIDUP
August 04, 2021 - 03:18 PM


Lembah Klang adalah salah satu kawasan yang paling terjejas oleh wabak COVID-19. Frontliners dilihat semakin hari semakin hilang kecergasan mereka tetpi tetap meneruskan perjuangan demi rakyat Malaysia.

Semalam sahaja, terdapat lebih daripada 6,000 kes baru di wilayah ini, untuk sejumlah 17,105 kes. Tetapi di tengah-tengah kekacauan di Lembah Klang, ada berita baik yang perlu disampaikan. Kawasan ini hampir mencapai tahap 100% dari dos pertama vaksinasi.

Menurut data dari Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19, pada 30 Julai, laporan yang diterbitkan oleh The Star menyatakan bahawa sejumlah 5,565,789 orang atau 90,3% orang dewasa di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya telah menerima dos pertama vaksin (CITF).

Program ini dilancarkan pada 16 Julai dan dipanggil "Operasi Surge Capability (OSC)" dan bertujuan untuk memastikan bahawa semua anggaran 6.1 juta orang berusia 18 tahun ke atas di Lembah Klang menerima sekurang-kurangnya satu dos hari ini.

Sejak 16 Julai, 113,742 hingga 156,757 orang telah menerima dos pertama setiap hari.

OSC juga ditubuhkan untuk membantu meningkatkan peratusan penerima dos kedua di Lembah Klang. Sehingga 30 Julai, sejumlah 2.113.511 orang atau 34.3% populasi dewasa di Lembah Klang telah menerima dos kedua.

Situasi semasa menunjukkan tanda-tanda positif bahawa setelah vaksinasi mencapai tahap yang diharapkan, jumlah kes di Lembah Klang dapat berkurang, seperti yang terjadi di Labuan.

"Dari bukti dari Labuan dan negara-negara lain, kita dapat menjangkakan bahawa jumlah kes di Lembah Klang akan berkurang dengan peningkatan jumlah dan peratusan orang yang diberi vaksin sepenuhnya," kata Dr Wang Jianming, MP dari Bangi, yang berpusat di rantau ini.

Sumber: The Vocket

Destination: