Betulkah Android 11 Lagi Banyak Feature Unik Dari IOS 14?

GAYA HIDUP
July 22, 2020 - 12:19 PM

Baru-baru ini kami ada bercerita mengenai IOS 14, kini kami akan bagitahu 5 feature menarik dari Anroid 11. Kenapa 5 saja? Ini kerana Android 11 ada beratus feature baru, jadi saya hanya tunjukkan 5 feature yang buat reviewer di luar sana excited. Jom kita tengok apa dia feature Android 11.

1. Voice Access

Walaupun sebelum ni pengguna Android boleh download app ni di PlayStore, Android 11 telah polish feature ni sampai jadi almost perfect. Anda boleh buat apa saja dengan voice access ni dari buka apps, tweet, scroll up, dan macam-macam lagi. Memang cool habis.

2. Power Button Functionality

Sebelum ni kalau anda hold power button anda Cuma akan dapat option shut down, restart, the normal stuff la. Tapi sekarang korang boleh access Google Pay, smart home feature, cards, boarding pass, dan camera.

3. Notifications

Android kini upgrade notification bar diorang kepada 3 categories. Iaitu conversations, alerting notifications, dan silent notifications. Conversations basically untuk semua chat apps, macam whatsapp, twitter dm, dan facebook chat. Alerting notifications adalah notification dari app lain contoh macam shopee, lazada, etc. Dan silent notifications adalah untuk app yang running di background contohnya weather.

4. App Preview

Bila buka multitasking view, korang boleh screenshot page korang tu dan kemudian korang boleh copy ayat dalam screenshot tu walaupun page sebenar tak bagi buat macam tu. Agak berguna untuk student dan orang yang selalu buat kerja on the go melalui phone atau tablet.

5. Media Control

So the top media control dah diubahsuai oleh Android dan nampak macam ios punya design. Tapi functionality dia lagi banyak. Korang boleh bukak multiple media player di atas tu dan hanya dengan satu button saja korang boleh toggle playback devices so korang boleh pilih device kegemaran korang on the spot.

So actually ada banyak lagi features baru dalam Android 11, tapi semuanya adalah improvement dari feature-feature lama. Untuk IOS user korang mesti macam anggap benda ni biasa je kan? Tapi korang kena faham, benda yang IOS baru dapat dah lama ada dalam Android. Sekarang ni Android Cuma tinggal nak optimized dia punya OS sahaja. Tapi ada juga kekurangan Android iaitu korang tak akan tahu phone model / brand apa yang akan dapat update baru ni. Kalau nak merasa semua feature Android baru, pakai la Pixel phone ya. Feature ni akan diupdate semula once Android 11 officially released.

Artikel berkaitan