Jaga-Jaga Anda Mungkin Terpaksa Bayar Kad Kredit Seumur Hidup Jika Salah Guna Ke Atas 4 Jenis Pembelian Ini!

GAYA HIDUP
November 02, 2017 - 11:13 AM


Penggunaan kad kredit ini memang bahaya wei. Silap guna melara hidup ko nanti. Tapi tak adalah semua pasal kad kredit ni buruk ada juga kebaikknya. Namun kena pandai-pandai lah guna. Jangan semua benda nak guna kad kredit. Memang seronok swap je baki dalam bank tak nampak berkurang tapi hakikatnya kita duk tambah hutang.

 

Nak guna boleh tapi sebaik baiknya lepas guna sila bayar terus jangan tunggu habis bulan sebab interest kredit kad ni sangat lah tinggi. 

 

1. Deposit Beli Kereta

 

Tak nak kumpul duit dan mahu ambil cara paling mudah, anda swipe sahaja kad kredit. Jumlah faedah akan bertambah untuk bayar semula, ditambahkan lagi dengan bulanan kereta tu. Hutang pasti akan berada di keliling pinggang, bergantung pada kad kredit yang anda langgan, kalau faedah tinggi, memang teruk!

 

Antara cara paling senang adalah, ambil sahaja 0 downpayment. Pilihan lain ialah menyemak pelan pembiayaan langkah demi langkah yang membolehkan anda membayarnya apabila pendapatan anda meningkat.

 

2. Bill Perubatan

 

Satu-satunya kebaikan guna kad kredit untuk bil perubatan adalah bahawa anda akan mempunyai kenyataan mudah dikesan masa cukai apabila anda ingin menuntut bantuan. Walau bagaimanapun, kos perubatan sering kali mahal, kadang-kadang berulang, dan jika anda tidak bayar semula tepat pada waktunya, bunga makin bertambah.

 

Antara pilihan selain menggunakan kad kredit untuk membayar bil perubatan adalah dengan menarik balik dari KWSP anda, dengan cara ini; anda tidak perlu bimbang tentang kepentingan yang berlakuJuga, jika anda tidak mempunyai beberapa bentuk insurans perubatan, sebaiknya beli sekarang dan selamatkan diri sendiri untuk membayar penjagaan kesihatan anda sendiri.

 

 

3. Bayaran Pinjaman Rumah

 

Sekiranya anda membuat bayaran ansuran pinjaman rumah anda, anda mungkin mudah tergoda untuk menggunakan kad kredit (dengan mengambil pendahuluan tunai). Walau bagaimanapun, jika anda tidak dapat membayar balik sebelum tempoh, anda akan terjebak dengan bukan satu, tetapi dua pinjaman. Ini akhirnya akan membawa kepada hutang besar dan jika anda tidak berhati-hati, ia juga boleh menyebabkan anda disenarai hitam pada status kredit anda.

 

4. Wedding

 

Siapa je yang tak suka perkahwinan mewah kan? Walau bagaimanapun, kosnya sering menjadi mimpi ngeri tapi demi nak kelihatan menarik anda sanggup membayarnya (atau sebahagian daripadanya) dengan kad kredit, pembayaran balik akan jadi lebih berat daripada hutang bank biasa.

 

Daripada menggunakan kad kredit anda, pinjaman peribadi yang berkepentingan rendah mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk membantu membayar kos perkahwinan. Dengan bayaran balik berstruktur yang kecil pada kadar yang rendah, anda akan menikmati kaedah yang lebih berpatutan untuk membayar perkahwinan yang besar.

 

Tapi, apa yang anda boleh gunakan sebagai kad kredit anda sebaliknya adalah untuk menempah suite hotel dan tiket penerbangan bulan madu anda, serta membayar makan untuk menikmati kadar, diskaun, insurans perjalanan dan mata ganjaran yang berpotensi lebih baik

 

Sumber: ringgitplus.com