Jangan Buang! 5 Sampah Ini Boleh Dijadikan Baja

GAYA HIDUP
March 18, 2021 - 05:57 PM


Bagi korang yang suka bercucuk tanam, korang kena pastikan korang buang terus 5 'sampah' dapur ini yang boleh dijadikan baja. Jadi, korang boleh jimat wang, sambil mengurangkan pengeluaran sampah. 

5 'sampah' ini boleh menjimatkan wang korang, serta membuatkan tanaman subur dengan cara semulajadi: 

1. Kulit pisang

Kulit pisang sangat kaya dengan potasium, dan boleh dijadikan baja untuk tanaman. Untuk menjadikan baja, anda hanya perlu merendam kulit pisang dalam air selama 24 jam sebelum menyiram air rendaman pada tanaman anda.

2. Kulit telur

Kulit telur mengandungi kandungan kalsium yang sering digunakan untuk menyuburkan tanaman yang mudah mati seperti tomato. Caranya mudah, hancurkan kulit telur dan tabur ke dalam pasu tanaman korang.

3. Serbuk kopi

Serbuk kopi dapat mengubah tahap pH tanah dan kepada keasidan yang lebih tinggi untuk tanaman seperti bunga mawar dan tomato. Serbuk kopi yang telah digunakan boleh direndam ke dalam air atau tabur je terus ke dalam pasu.

4. Uncang teh

Uncang teh yang telah digunakan jangan dibuang. Korang campurkan dua liter air, kemudian siram air tersebut ke dalam tanah tanaman. 

5. Kulit bawang putih, merah

Kulit bawang merah dan putih yang kaya dengan potasium, kalsium dan zat besi boleh digunakan sebagai baja. Ianya dapat membantu tanaman tumbuh dengan lebih kuat. Rendamkan kulit bawang ke dalam air dan biarkan selama tiga, empat hari, kemudian gunakan untuk menyiram tanaman.

Sumber: mStar