Kalau Malaysia Rendang Dan Ketupat, Negara Lain Makan Apa Waktu Raya Aidilfitri?

GAYA HIDUP
May 18, 2021 - 01:42 PM


Ketupat, lemang, dan rendang sudah menjadi makanan wajib kepada rakyat Malaysia apabila tibanya masa untuk menyambut hari raya Aidilfitri. Tapi korang pernah tak terfikir, rakyat Muslim di negara lain makan apa ya untuk sambut raya? So jom kita tengok 5 negara luar dan jenis makanan tempatan yang dihidangkan pada Aidilfitri.

 

1. Tufahije - Bosnia

Ianya merupakan sebuah dessert (pencuci mulut) tradisional yang sangat digemari oleh orang tempatan. Dihidangkan di dalam gelas besar, ianya diperbuat daripada epal rebus bersama walnut. Dan seperti gambar di atas, korang boleh lihat topping whipped cream. Selalunya didatangi dengan sirap gula juga. 

 

2. Manti - Rusia

Walaupun tak ramai Muslim di negara ini, tetapi mereka tetap menyambut Aidilfitri dengan meriah. Satu hidangan yang sering dihidangkan ketika raya adalah Manti, sebuah dumpling daging yang dimakan bersama yogurt dan bawang putih. Seperti rendang, setiap resipi Manti adalah berbeza mengikut negeri dan keluarga masing-masing.

 

3. Kahk - Mesir

Makanan Aidilfitri yang sangat terkenal di Mesir dan beberapa negara lain termasuk Amerika. Ianya merupakan sebuah biskut yang diperbuat dari kacang, madu, dan ghee (sejenis butter). Seperti yang dapat dilihat dari gambar, ianya memang sangat menyelerakan. Terdapat beberapa jenis yang digunakan sebagai inti seperti nutella, kekacang, dan macam-macam lagi.

 

4. Aseeda - Morocco

Aseeda ni pada asalnya nampak seperti pudding, tetapi ianya merupakan sebuah bubur yang diperbuat daripada couscous (pasta kecil diperbuat dari gandum dan barli). Korang boleh makan hidangan ini bersama madu dan butter. Selain itu, boleh juga dinikmati dengan hidangan lain seperti buah-buahan dan juga kekacang, memang sangat menyelerakan.

 

5. Sheer Khurma - India

Korang suka makan bihun? Sheer Khurma merupakan bihun sup di mana sup tersebut diperbuat dari kuah kurma. Terdapat beberapa bahan yang digunakan seperti susu, gula, buah kurma, dan juga kekacang. Rasanya agak berlemak dan enak dimakan pada pagi Aidilfitri.

 

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri!

Jadi itulah dia 5 makanan utama pada hari raya di negara-negara lain. Banyak lagi tau makanan unik yang disediakan di negara luar, korang nak cuba tak makanan-makanan tersebut? Apa pun, jom sambung makan rendang dengan ketupat dan lemang. Raya kan sebulan.