Pulau Pinang Mohon Senaraikan LTAPP Dalam Laluan VTL Malaysia-Indonesia

GAYA HIDUP
November 26, 2021 - 03:06 PM


Pulau Pinang memohon agar kerajaan pusat dapat menyenaraikan Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (LTAPP) dalam Laluan Perjalanan Lengkap Vaksin (VTL) melibatkan perjalanan antara Malaysia dan Indonesia.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Pulau Pinang Yeoh Soon Hin berkata berdasarkan pengumuman awal yang dibuat sebelum ini, VTL Malaysia-Indonesia membolehkan perjalanan udara dilaksanakan antara kedua-dua negara namun bagi Malaysia ia hanya melibatkan Kuala Lumpur.

"Di Indonesia dua bandar tersenarai dalam VTL ialah bandar Bali dan Jakarta, ketibaan pelawat dari Indonesia adalah penting dalam mewujudkan kesan berganda kepada ekonomi negeri dan negara.

"Jika LTAPP diberi peluang yang sama seperti Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), saya pasti ia akan memberi impak ekonomi yang baik dalam keseluruhan rantaian bekalan seperti penginapan, makanan dan minuman, logistik, runcit, pelancongan serta pengangkutan untuk utara Semenanjung," katanya dalam kenyataan hari ini.

Akhbar sebelum ini melaporkan Malaysia dan Indonesia bersetuju untuk melaksanakan koridor perjalanan antara kedua-dua negara melalui Aturan Koridor Perjalanan (TCA) atau VTL dijangka awal tahun depan.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilaporkan berkata sebagai permulaan, inisiatif koridor perjalanan itu akan menghubungkan Kuala Lumpur dan Jakarta melalui jalan udara sebelum boleh ditambah destinasi lain yang menunjukkan risiko rendah.

Sumber: Astro Awani

Destination: