"Atok" Squid Game Dipenjara 8 Bulan Bersalah Laku Serangan Seksual

HIBURAN
March 15, 2024 - 04:14 PM


Pelakon 'Squid Game' O Yeong-su didapati bersalah atas salah laku seksual oleh Mahkamah di Korea Selatan, kerana menyerang seorang wanita pada 2017.

Lelaki berusia 79 tahun itu pada 2022 menjadi warga Korea Selatan pertama yang memenangi Anugerah Golden Globe untuk pelakon pembantu terbaik dalam satu siri untuk persembahannya sebagai lelaki tua dalam filem thriller dystopian Netflix yang mega-hit.

Pelakon itu dijatuhkan hukuman penjara lapan bulan, digantung selama dua tahun, kata Mahkamah Daerah Suwon Cawangan Seongnam kepada AFP. Dia juga telah diperintahkan untuk menyelesaikan 40 jam kelas mengenai keganasan seksual.

Rekod mangsa mengenai serangan dan dakwaannya adalah konsisten... dan nampaknya adalah kenyataan yang tidak boleh dibuat tanpa benar-benar mengalaminya," kata Hakim Jeong Yeon-ju.

O didakwa pada 2022 tanpa ditahan atas tuduhan melakukan serangan seksual terhadap seorang wanita sebanyak dua kali.

Insiden itu berlaku ketika O tinggal di kawasan luar bandar untuk persembahan teater pada 2017, masing-masing di laluan berjalan kaki dan di hadapan kediaman mangsa, menurut Mahkamah Daerah Suwon.

Destination: