Budaya Suka Mengapi-Apikan Situasi & Hanya Gah Di Media Sosial Semakin Parah

HIBURAN
July 10, 2024 - 05:10 PM


budaya negatif yang membawa pelbagai kesan kepada pengguna Internet tidak sepatutnya menjadi ikutan, justeru penggunaan media sosial yang berhemah wajar dilestarikan.

“Ini sedikit nasihat dan teguran, buli siber adalah serius. Biasa kita dengar isu-isu babitkan bunuh diri kerana buli siber hanya berlaku di negara luar misalnya AS dan Korea.

“Sekarang ia kian menular di Malaysia. Jangan normalisasikan buli siber, kalau mereka yang kena (buli) itu boleh hadap tidak apa, tapi ini sampai jadi kes bunuh diri.

“Jadi tolong hentikan buli siber, ini bukan budaya kita. Kita wajar fikirkan apa impak kepada keluarga mangsa," katanya.

Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhammad bahkan mengakui dia antara individu yang saban hari terpaksa berdepan serangan buli di platform media sosial.

Katanya, situasi sama turut dialami oleh arwah isterinya, Siti Sarah Raisuddin.

“Saya orang yang selalu dibantai di media sosial. Cerita pasal perniagaan sampai jejaskan kehidupan peribadi. Ini tidak sihat.

"Akibatnya, saya sendiri alami tekanan perasaan.

“Saya tak faham mengapa ada individu gemar sangat menaip, tinggalkan komen: 'masa untuk makan popcorn' atau 'saya like tanda hadir'.

"Ini semua jenis suka mengapi-apikan situasi dan ajak orang lain semua berkampung di ruangan itu.

“Kalau tersalah cakap kita minta maaf, tapi permohonan maaf itu ibarat tiada makna, kita akan tetap dibuli. Kes buli siber juga pernah cetuskan anxiety (risau melampau) arwah Sarah, dia jadi amat tertekan,” katanya.

Mengulas lanjut, Shuib, 39, berkata individu yang gemar melakukan buli siber hanya nampak gah di platform media sosial namun semuanya kecut perut jika dibawa ke muka pengadilan.

“Inilah permainan media sosial, nampak gah hanya pada penulisan, kaulah terpaling hebat, duduk dalam seluar (mangsa buli).

“Tapi apabila dibawa berdepan mahkamah, mereka jadi takut dan tundukkan muka tanda penuh penyesalan.

“Masa itu, kau hanya minta maaf dalam mahkamah, saya dah lalui ini semua.

"Mereka itu tidak sepatutnya berbuat demikian, dia mungkin juga seorang yang baik, tapi ini semua akhirnya dapat apa?” katanya.

Sumber:  Malaysiakini