Cara Memasak Mi Segera Dengan Betul Untuk Elakkan Kesan Buruk

MAKAN
August 08, 2018 - 03:44 PM


Sedia telah maklum mi segera banyak mendatangkan kesan negatif terhadap tubuh badan manusia. Walaupun begitu mi segera tetap menjadi pilihan ramai. Tetapi tak mengapa, untuk menghalang dari mi segera di keluarkan secara total memang mustahil. Namun, kita tetap ada pilihan untuk menjadikan mi segera itu sihat dimakan.

Terbaharu Institut Jantung Negara (IJN) telah mengesyorkan agar rakyat Malaysia tidak terlalu memakan *mi segera* kerana ianya adalah *penyebab penyakit jantung* terutamanya oleh *serbuk perasanya*( seasoning powder) Jika anda tidak boleh berbuat demikian, kurangkan separuh dari pengunaan serbuk perasa tersebut dan jangan hirup kuah sup selepas anda mengabiskan mi nya

Kepada mereka yang memang suka makan mi segara bolehlah praktikkan cara memasak mi segara dengan betul ini. Cara yang betul untuk memasak mi segera tanpa ia merosakkan badan dan kesihatan kita:

Biasanya, cara kita memasak mi segera ialah dengan meletakkan mi ke dalam periuk dengan air, kemudian mengisi serbuk seasoning dan biarkan bahan bahan tersebut dididih bersama selama 3 minit . Kemudian ia sudah sedia untuk dimakan.

Ini adalah kaedah memasak mi segera yang SALAH.

Dengan melakukan cara begitu, kita sebenarnya merebus bahan-bahan yang ada dalam serbuk perasa, terutamanya MSG, yang mana ia akan mengubah struktur molekul MSG dan menyebabkan MSG tersebut berubah menjadi toksik.

Perkara lain yang anda mungkin sedar atau mungkin tidak sedar adalah, mi itu disalut dengan lilin makanan dan mi tersebut akan mengambil masa 4 hingga 5 hari untuk dinyah keluar oleh badan kita selepas anda makan mi tersebut.

Kalau nak makan mi segera yang sihat boleh cuba Youmee. Kerana Youmee diperbuat dari 100% bahan semujadi. 

KAEDAH YG BETUL UNTUK MEMASAK MI :

1. Rebus mi didalam periuk air.

2. Setelah mi dimasak, toskan mi, dan buang air tersebut yang telah mengandungi lilin.

3. Rebus air dalam periuk yg lain hingga mendidih, kemudian masukkan mi tadi ke dalam air mendidih panas itu dan matikan api.

4. Hanya pada tahap ini ketika api telah dimatikan, dan ketika air masih sangat panas, masukkan serbuk perasa ke dalam air tersebut, untuk membuat sup mi.

5. Sekiranya, jika anda inginkan mi kering, keluarkan mi dan masukkan serbuk perisa dan toskannya untuk mendapatkan mi kering.

*Nota dari Pakar Pemakanan: Dietician.*

Seandainya anda membeli mi hakka yg kosong, biasanya apa yang anda perlu buat ialah anda mendidihkan air dan merebus mi tersebut dan kemudian membuang air. Proses Ini akan melembutkan mi tetapi untuk menghalangnya daripada melekat kita perlu menambah sesudu teh minyak kedalam air dan juga mi tersebut perlu di goreng deep fried setengah masak untuk menjadikan mi tersebut garing dan kemudian dilumur dengan tepung untuk mengelakkan mi tersebut daripada melekat semasa di rebus. Oleh itu, apabila anda membeli mi segera, ia telah melalui proses hingga tidak lagi makanan yg sihat dan ini jugalah jenis yang kami gunakan untuk membuat mi goreng dan Maggie juga dibuat dengan cara yang sama, malah ia ditambah dengan MSG / Ajinomoto dan bahan kimia lain.

Sejumlah besar pesakit yang berumur antara 18-24 tahun berakhir dengan pankreatitis sama ada sebagai bengkak atau jangkitan pankreas akibat dari penggunaan mi segera secara kerap ...

Jika kekerapan lebih daripada 3 kali seminggu, maka ia sangat berbahaya ...

APA ITU MSG .

*MSG ialah Mono Sodium Glutamate* sejenis bahan perasa yg mampu merangsang sistem saraf rasa dan otak yg menyebabkan ketagihan secara semulajadi..

AjiNoMoto.. Vedan.. & lain2 adalah jenama.. bahan yg sama iaitu MSG Racun Perasa yg ada dalam setiap makanan segera.. sejuk beku atau di mana2 gerai makanan terutamanya *kedai kedai Masakan Thai - TomYam.. 210%* menggunakan MSG..

Sebab tu bila kita makan makanan segera sampai satu tahap kita akan merasa muak.. tapi selepas bebrapa hari kita terasa nak makan atau masih boleh lagi makan dengan selera seolah2 rasa muak tu tiada.. kita mudah terangsang dan seolah2 kita tak perasan ketagihan yg alami.. begitu juga dgn masakan Thai.. kita boleh makan TomYam.. Sup ekor.. pakprit dan sebagainya dgn selera sekali..

Walaubagaimana pun jangan risau.. ianya tidak membunuh kita secara mendadak.. insyaaALLAH ianya membunuh anda perlahan lahan.. jadi tiada masalah utk anda terus menikmatinya. Dan nikmatilah mati perlahan lahan tapi segera.

Jenis racun @ bahan kimia yg mampu membunuh kita perlahan2 yg ada dalam setiap makanan yg kita makan setiap hari..

*1- Perasa*
*2- Pewarna*
*3- Penaik*
*4- Penstabil*
*5- Pemanis*
*6- Pengawet*

Nak info lebih lanjut tentang One Piece ‘The Great Era of Piracy?

• Tekan link untuk tiket Promo Early Bird One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk Artikel Penuh One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk GIVEAWAY 20 Tiket One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour PERCUMA

• Dah bergambar dengan Giant Luffy? Ini 5 Lokasi Jelajah Giant Luffy! Tekan link untuk video