Bendera Hitam Akan Berkibar Mulai Esok, Selepas Bendera Putih Dan Merah

TERKINI
July 02, 2021 - 04:21 PM


Setelah mengibarkan bendera putih untuk membantu komuniti yang terkena wabak Covid-19, gerakan bendera hitam adalah untuk tujuan yang berbeza. Bendera merah juga dikibarkan bagi bertujuan membantu haiwan yang teribar dan tidak terpelihara.

Desakan rakyat negara ini mengibarkan bendera hitam di depan rumah, kedai, jalan atau tempat yang sesuai mulai esok, 3 Julai untuk menyatakan rasa tidak puas hati mereka kepada pemerintah.

Media Sekretariat Solidariti Rakyat memberitahu dalam kenyataan bahawa orang ramai juga diminta untuk mengambil gambar dan memuat naik media sosial pada pukul tiga petang esok, dan menggunakan tag #Lawan pada setiap siaran untuk memenuhi syarat acara tersebut.

 

"Parlimen seharusnya menjadi tempat untuk membincangkan dan menyelesaikan penderitaan rakyat, tetapi masih gagal untuk mengadakan pertemuan.

"Selain kegagalan kerajaan sekarang, Sekretariat Solidariti Rakyat juga meminta Tan Sri Muhyiddin untuk segera meletakkan jawatan sebagai perdana menteri, segera membuka parlimen dan mengakhiri darurat," katanya hari ini.

Kempen melambaikan bendera hitam dilancarkan setelah tercetusnya kempen mengibarkan bendera putih untuk membantu mereka yang terkena wabak Covid-19. Pada masa yang sama, kenyataan itu mengatakan bahawa Inisiatif Bendera Putih adalah manifestasi keinginan rakyat Malaysia untuk mencari nafkah.

Dalam kenyataan beliau, pemerintah hanya memikirkan gaji masing-masing hingga rakyat perlu merayu demi sesuap nasi. Beliau juga berkata perkara seperti bantuan rakyat dan pengumuman yang lambat membuat perkara ini seperti baharu sahaja terjadi.

Sumber: Utusan