Tahukah Korang, Malaysia Tersenarai Dalam Negara Terburuk Dalam Pemerdagangan Manusia!

TERKINI
July 02, 2021 - 02:58 PM


Bagaimana boleh berlakunya pemerdagangan manusia inI? Pernah tak korang terlintas di fikiran yang mendagang manusia untuk apa yang mereka dapat, apa yang diperlukan.

Sebab utama pemerdagangan manusia mungkin berbeza antara satu negara dengan negara yang lain. Ia adalah satu fenomena kompleks yang biasanya dipengaruhi oleh keadaan sosial, ekonomi dan budaya.

Perdagangan manusia boleh di sebabkan kemiskinan atau isi rumah berpendapatan rendah, lari dari rumah atau pendidikan yang lemah. Boleh juga jadi dalam keadaan buruk seperti permintaan untuk perkhidmatan seks wanita dan kanak-kanak.

Jabatan Negara Amerika Syarikat menurunkan Malaysia ke Tahap 3, yang merupakan tahap terendah dalam Laporan Pemerdagangan Manusia 2021 (TIP). Selain Malaysia, Guinea-Bissau juga termasuk dalam senarai tiga peringkat, termasuk Afghanistan, Algeria, Myanmar, China, Komoro, Cuba, Eritrea, Iran, Nikaragua, Korea Utara, Rusia, Sudan Selatan, Syria, Turkmenistan dan Venezuela .

Keempat negara Belarus, Burundi, Lesotho dan Papua New Guinea dikeluarkan dari senarai peringkat ketiga dan dimasukkan dalam senarai peringkat kedua. Enam negara diturunkan dari tahap satu ke tahap dua, iaitu Cyprus, Israel, New Zealand, Norway, Portugal dan Switzerland.

Laporan itu menyatakan bahawa negara-negara dalam fasa kedua tidak memenuhi sepenuhnya standard minimum Akta Perlindungan Mangsa Perdagangan (TVPA) tahun 2000, tetapi berusaha untuk mematuhi. Laporan TIP menyenaraikan negara berdasarkan kepatuhan mereka terhadap standard minimum untuk memerangi jenayah pemerdagangan manusia.

Reuters menambah bahawa terdapat hampir 2 juta pekerja asing di Malaysia, dan organisasi hak asasi manusia mengatakan bahawa berjuta-juta pekerja asing tanpa dokumen yang sah telah muncul. Malaysia juga menampung lebih daripada 170,000 pelarian berdaftar dan pencari suaka, yang kebanyakannya adalah Rohingya dari Myanmar.

Pekerja migran biasanya memasuki Malaysia dengan membayar yuran tinggi kepada ejen mereka, dan aktivis mengatakan ini menyebabkan mereka berhutang. Ketika kebanyakan pemerintah mengalihkan fokus mereka untuk menanggapi krisis kesihatan, dampak pandemik COVID-19 telah memaksa penciptaan lingkungan untuk sindiket pemerdagangan manusia.

Min harap agar turun kes sedemikian akan turun dan berharap agar Malaysia bukan lagi tersenarai seperti kenyataan di atas. Dan kalau boleh, sama-sama kita memberantas perdagangan manusia yang tidak beretika ini.

Sumber: The Vocket, Berita Harian