Juara Tinju Dunia Manny Pacquiao Umum Bertanding Jawatan Presiden Filipina

TERKINI
September 21, 2021 - 04:53 PM


“Saya seorang pejuang dan akan terus berjuang meskipun berada di luar gelanggang,” - Pacquiao.

Juara dunia sukan tinju dari Filipina, Manny Pacquiao secara rasmi mengumumkan akan bertanding bagi jawatan Presiden negara itu dalam pilihan raya yang dijadualkan berlangsung tahun depan, lapor agensi berita United Press International (UPI) semalam.

Pacquiao yang juga merupakan seorang senator di Filipina, dicalonkan oleh serpihan parti pemerintah,  PDP-Laban. Parti tersebut pernah mencalonkan Rodrigo Duterte untuk jawatan Presiden Filipina.

Duterte bagaimanapun dilarang daripada bertanding dalam pilihan raya  kali ini ekoran perlembagaan Filipina menetapkan bahawa Presiden boleh memegang tampuk pemerintahan untuk satu penggal sahaja.

Setakat ini tidak dapat dipastikan sama ada Suruhanjaya Pilihan raya Filipina akan meluluskan pencalonan tersebut untuk pilihan raya 2022.

Pacquiao pernah menjadi juara dunia dalam lapan kategori sukan tinju selain memikul tugas sebagai senator di Filipina.

Beliau yang menerima gelaran Pac-Man sebelum ini dilaporkan menjadi penyokong kuat Duterte sebelum tercetusnya ketegangan antara mereka sejak Jun lalu ekoran kritikan lantang Pacquiao terhadap polisi Duterte mengenai China dan aktiviti rasuah.