5 Sungai Dan Air Terjun Anda Boleh Mandi Semasa Cuti Sekolah di Selangor 2022

TRAVEL
September 05, 2022 - 10:12 AM


Menghabiskan lebih banyak masa bersama keluarga semasa cuti sekolah adalah yang terbaik boleh anda miliki. Semua perkara anda boleh lakukan pada hujung minggu dan semasa cuti sekolah di negeri Selangor yang indah ini. Tourism Selangor telah memilih enam aktiviti utama untuk cuti sekolah dan menyediakan percutian keluarga yang sesuai untuk cuti sekolah, dengan jadual perjalanan individu berdasarkan umur dan keutamaan. Tidak perlu mencari lebih lanjut jika anda sedang mencari tempat untuk membawa anak-anak anda ke tempat di mana mereka boleh aktif secara fizikal atau cabut plag daripada peranti elektronik mereka. Ini adalah enam aktiviti untuk dinikmati semasa cuti sekolah di Selangor pada tahun 2022!

Waterfalls @ Kanching Eco Forest Park

Taman Hutan Eko Kanching terkenal dengan air terjun terbanyak di Selangor, dengan tujuh tingkat. Sesetengah air terjun adalah kecil tetapi kuat, manakala yang lain adalah halus dan anggun, jatuh, dan melata dengan mulia. Pengunjung akan disambut dengan kehijauan semula jadi dengan rumput yang indah dan sungai yang tenang ditutup dengan batu di mana kanak-kanak dan orang dewasa boleh berenang. Tempat ini sesuai untuk berkelah kerana ia mempunyai gazebo, bangku batu dan jambatan merentasi anak sungai. Air terjun pertama dicapai melalui anak tangga simen. Untuk maklumat lanjut anda boleh menghubungi Tourism Selangor di talian 03-5513 2000.

Sungai Congkak Park & Resort

Sungai Congkak ialah hutan rekreasi yang terkenal di daerah Hulu Langat Selangor. Berkhemah, berkelah, BBQ, dan mandi-manda di air sejuk jernih kolam sungai semula jadi dan jeram di bawah pokok hutan hujan tropika yang tinggi adalah antara aktiviti dan kemudahan yang terdapat di sini. Walaupun tiada air terjun di Hutan Lipur Sungai Congkak, kolam sungainya luas dan cetek di tempat tertentu, menjadikannya sesuai untuk berenang atau berenang. Penginapan bermalam juga disediakan di chalet. Untuk maklumat lanjut anda boleh menghubungi Tourism Selangor di talian 03-5513 2000.

Sungai Chiling, Kuala Kubu Bharu

Sungai Chiling terletak 3 kilometer dari Kuala Kubu Bharu. Air Terjun Chiling, seperti Air Terjun Gabai, terletak di dalam Taman Warisan Negeri Selangor. Pendakian hutan yang menyeronokkan membawa tetamu melalui sungai dan sungai, melepasi spesies unik seperti orkid liar dan buluh, sebelum tiba di air terjun setinggi 80 meter yang istimewa yang menghadap ke lagun yang tenang. Air terjun dan sungai juga merupakan rumah kepada Santuari Ikan Mahseer, yang diawasi oleh Jabatan Perikanan dan Perhutanan Selangor. Kini, kawasan itu telah menjadi habitat penting dan tempat pembiakan semula jadi bagi ikan-ikan yang berhijrah dari hulu sungai ke kawasan air terjun utama.

Sungai Tekala

Sungai Tekala terletak berhampiran Empangan Semenyih di wilayah Hulu Langat. Ia adalah sebahagian daripada Hutan Simpan Sungai Lalang, yang merupakan sebahagian daripada Hutan Taman Negeri, atau Taman Warisan Negeri Selangor. Hutan dipterokarpa tanah pamah yang masih belum tercemar ini merupakan tempat yang popular bagi penduduk tempatan untuk berkelah di tepi sungai yang cantik dan berenang di dalam airnya yang jernih, serta bersiar-siar melalui hutan hujan semula jadi. Taman ini menyediakan kemudahan terhad, seperti pondok rehat yang diletakkan berhampiran anak tangga menuju ke air terjun. Melihat air terjun yang mengalir dan mendaki di satu denai taman adalah antara aktiviti dan kemudahan yang terdapat di sini.

Sungai Pertak

Sungai Sungai Pertak mengalir melalui masyarakat Orang Asli dan masuk ke Empangan Sungai Selangor. Hujung minggu dan destinasi memancing dan perkhemahan kegemaran untuk pelawat dari Kuala Lumpur, peminat 4WD dan penunggang motosikal turut menyusuri beberapa laluan yang merentangi sungai ini. Sungai mengalir melalui kolam yang dalam dengan air terjun kecil dalam selang waktu, dengan segmen utama berhampiran penempatan. Sungai ini juga berfungsi sebagai titik permulaan untuk pendaki ke Bukit Kutu, sebuah stesen bukit kolonial terbiar yang terletak di puncak gunung setinggi 1000 meter. Tapak pelancongan tepi sungai ini boleh dicapai dengan mengambil jalan utama ke Kampung Pertak dan kemudiannya mengikut jalan tanah sehingga ke penghujung.

Selain tempat-tempat di atas yang menyeronokkan dan unik untuk dilawati oleh pelancong di Negeri Selangor, terdapat banyak lagi tempat menarik di Selangor yang patut anda lawati terutamanya pada musim cuti sekolah pada tahun 2022. Disebabkan negeri Selangor popular, akan datang, dan destinasi pelancongan teratas di Malaysia, ia akan menjadikan perjalanan anda tidak dapat dilupakan dan unik. So, apa tunggu lagi cuti sekolah ni? Jom "Pusing Selangor Dulu!".

Anda boleh log masuk ke laman web rasmi Tourism Selangor, www.selangor.travel untuk inspirasi perjalanan anda ke Selangor, atau ikuti akaun media sosial rasmi Tourism Selangor; Instagram, Facebook, Twitter, TikTok, dan saluran YouTube Tourism Selangor. #PusingSelangorDulu!

Destination: