8 Tempat Menarik Untuk Menelusuri Sejarah Klang Sebagai Bandar Diraja & Terbesar Di Selangor!

TRAVEL
September 01, 2023 - 01:45 PM


Klang merupakan sebuah bandar terbesar di Selangor yang banyak menyimpan sejarah dan tradisi. Bandar Diraja ini terdiri daripada dua jajahan perbandaran iaitu Majlis Perbandaran Klang dan Majlis Bandaraya Shah Alam.

Sempena Hari Kebangsaan yang ke-66, jom kita mengimbau kembali warisan, sejarah dan budaya Malaysia melalui program Royal Klang. Banyak tapak warisan sejarah yang ada di sini.

  1.   Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz

Mulakan perjalanan ke Galeri Diraja Sultan Abdul Aziz. Pengunjung boleh menyelami kekayaan warisan Klang. Galeri ini menempatkan artifak, gambar dan susur galur yang mempamerkan legasi Sultan Abdul Aziz iaitu salah seorang tokoh yang amat penting dalam sejarah Selangor.

  1.   Former Chartered Bank

Seterusnya, pelawat boleh menyelusuri bangunan bersejarah di Klang yang dikenali sebagai bekas bangunan bank berpiagam. Struktur bangunan yang gah ini merupakan bukti sejarah ekonomi di Klang, mengimbau kembali zaman Bandaraya Klang sebagai pusat pelabuhan yang sibuk dan antara hab utama bagi aktiviti perdagangan.

  1.   Kelab Diraja Klang

Lawatan ke Kelab Diraja Klang membawa pengunjung masuk ke zaman penjajahan British. Ditubuhkan pada tahun 1901, kelab ini telah menjadi tuan rumah pelbagai acara bagi orang kenamaan serta mempamerkan aktiviti sosial dan rekreasi di Klang semasa zaman pemerintahan British.

  1.   Istana Alam Shah

Istana Alam Shah memberikan gambaran tentang keturunan diraja Selangor. Sebagai kediaman Sultan Selangor, istana ini berdiri sebagai lambang pemerintahan raja berperlembagaan dan sumbangannya kepada penghasilan fabrik di Malaysia.

  1.   Sekolah Convent Klang

Sekolah Convent Klang mencerminkan komitmen bandar Klang terhadap institusi pendidikan. Ditubuhkan pada tahun 1928, institusi ini telah memainkan peranan penting dalam membentuk generasi di Klang.

  1.   Jalan Tengku Kelana

Dikenali sebagai Little India, Jalan Tengku Kelana menawarkan kepelbagaian budaya, masakan dan pusat perdagangan yang aktif. Suasana kesibukan kedai-kedai di jalanan merangkumi kepelbagai identiti dan budaya di Klang.

  1.   Masjid India Muslim Tengku Kelana

Masjid ini berdiri megah sebagai salah satu simbolik keharmonian antara agama di Klang. Seni bina dan peranannya yang tersendiri dalam kehidupan keagamaan masyarakat mencerminkan perpaduan di bandar ini.

  1.   Gedung Raja Abdullah

Gedung Raja Abdullah menampilkan sekilas sejarah Klang sebagai pusat perdagangan. Struktur bangunan bersejarah ini membuktikan kepentingan ekonomi di bandar ini dan peranannya dalam pembangunan negara Malaysia.

Destination: