Jalan Kek Chuan, Pulau Pinang Dinobat Di Kedudukan 17 'Laluan Tercantik Dunia'!

TRAVEL
July 03, 2023 - 04:59 PM


Menampilkan pelbagai warna dan ukiran seni bina yang unik, Jalan Kek Chuan, Pulau Pinang tersenarai antara 40 laluan tercantik di dunia.

Pulau Pinang disenarai tangga ke 17, diiktiraf Tapak Warisan Dunia oleh Pertubuhan Pendidikan Kebudayaan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO), mempunyai seni bina bangunan lama yang menarik.

Selain popular sebagai destinasi makanan jalanan yang terkenal dalam kalangan pelancong tempatan dan antarabangsa -- Pulau Pinang juga meriah dengan permata seni bina, pergi ke Jalan Kek Chuan untuk melihat kedai-kedai dengan hiasan terperinci yang menggabungkan reka bentuk Timur dan Barat.

Selain Pulau Pinang -- Phuket, Thailand, iaitu bandar lama, Soi Romanee dipenuhi dengan rumah kedai Sino-Portugis, juga satu-satunya negara di Asia Tenggara yang juga disenaraikan.

Memetik artikel dari www.housebeautiful.com, baru-baru ini, berkongsi mengenai 40 laluan paling indah di dunia yang boleh diterokai serta menjadi pilihan destinasi pelancongan seterusnya untuk anda.

Antara 40 senarai itu termasuk Symi Greece; Annecy, Perancis; Copenhagen, Denmark; Sichuan, China; Istanbul, Turkiye; London, England; Brooklyn, New York; Miami, Florida; Cape Town, Afrika Selatan, Kyoto, Jepun dan bandar Québec, Kanada.

Jom kita tengok senarai 17 lokasi tercantik di dunia itu yang termasuk dalam senarai!

1) Symi, Greece

Bangunan rumah di pelabuhan Symi kelihatan sebaik sahaja feri menghampiri pelabuhan itu.

Untuk melihat lebih dekat, orang ramai boleh bersiar-siar di sepanjang jalan Akti Pavlou dan berhenti di kafe di sepanjang jalan serta berpeluang untuk melihat bangunan di situ seakan dilukis dengan krayon, iaitu antara warna tepu serta kesan trompe l'oeiil.

2) Boston, Massachusetts

3) Cape Town, Afrika Selatan

Dahulunya dikenali sebagai Malay Quarter, kejiranan Bo-Kaap Cape Town dipenuhi dengan deretan demi deretan rumah technicolor.

Luangkan masa sehari berjalan dengan melihat kombinasi warna berbeza dan singgah ke Wale Street untuk mengetahui lebih lanjut tentang sejarah kawasan itu, di Muzium Bo-Kaap.

4) Chefchaouen, Maghribi

"Bandar biru" di Chefchaouen Maghribi seperti mimpi, di mana sahaja anda berpaling akan berada di dunia biru. Lorong kecil Callejon El Asri dengan berkat koleksi pasu bunganya menjadi spot kegemaran jurugambar.

5) Águeda, Portugal

Perkara yang paling luar biasa tentang Rua Luís de Camões bukanlah jalannya sama sekali, tetapi apa yang tergantung di atasnya.

Dimulakan pada 2012 dan diilhamkan oleh Mary Poppins, Umbrella Sky Project ialah pemasangan seni meliputi payung pelbagai warna direka untuk memayungi pelawat ketika musim panas.

Projek itu berkembang ke beberapa negara di seluruh dunia, tetapi anda masih boleh melawati projek asal jika anda berada di kawasan Águeda.

6) Alberobello, Itali

Tapak Warisan Dunia UNESCO, Alberobello terletak di wilayah Puglia atau dikenali sebagai tumit but Itali.

Ia terkenal dengan rumah bercat putih dan berbentuk cendawan, dipanggil trulli, yang sudah wujud beradab lamanya.

7) Athens, Greece

8) Colmar, Perancis

Digelar "Petite Venise" kerana terusannya yang menawan dan mengekalkan rupa Alsatian dengan rumah separuh kayu.

9) Burano, Itali

10) Kyoto, Jepun

Laluan dibarisi bunga sakura ini adalah denai damai yang membentang hampir 1.25 batu di sepanjang terusan.

Pastikan anda merancang lawatan untuk musim bunga, apabila bunga mekar berkembang.

11) Buenos Aires, Argentina

El Caminito, titik fokus visual kejiranan La Boca di Buenos Aires, dibina di atas bekas jalan kereta api dan kini dianggap sebagai muzium jalanan.

12) San Miguel de Allende, Mexico

Latar belakang lengkap dengan pemandangan mercu tanda San Miguel Arcángel, Jalan Aldama menggabungkan daya tarikan batu buntar menghadap ke bangunan yang dicat.

Pekan 'baroque' kecil termasuk sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO ada banyak tarikan daripada muzium hingga ke galeri.

13) Paris, Perancis

Pemandangan terbaik Menara Eiffel terletak berhampiran Champs de Mars. Selain itu ke Avenue des Camoëns di tepi Trocadero untuk melihat pemandangan lebih jelas.

14) Paris, Perancis

15) Cotswolds, England

Pada asalnya dibina pada 1380, Arlington Row, iaitu kotej yang mula-mula dijadikan sebagai kedai bulu biri-biri sebelum akhirnya ditukar kepada rumah penenun.

Jika anda berada di Cotswolds, salah satu kotej itu boleh menjadi pilihan sewaan untuk percutian, jika merancang untuk tinggal lebih lama.

16) San Francisco, California

17) Penang, Malaysia

Sumber: House Beautiful.com

Destination: