Bila Cicak Berkampung Di Dalam Periuk Nasi Anda

VIRAL
May 08, 2018 - 03:41 PM


Penemuan sejumlah bangkai cicak di dalam sebuah periuk nasi milik pelanggan yang dihantar untuk dibaiki di kedai elektrik milik bapanya benar-benar mengejutkan seorang wanita.

Sebelum ini mStar Online melaporkan, gambar periuk nasi cicak itu telah dikongsi wanita yang dikenali sebagai Syahirah Che Lah, 26 itu di Facebook sebelum ianya menjadi tular.

“Tapi biasanya kami jumpa seekor atau dua cicak saja. Tapi periuk nasi yang satu ini ‘luar biasa’ sebab ada lebih 10 cicak, siap ada lipas yang baru mati."

Menurut bapa Syahirah lagi, cicak-cicak dalam periuk nasi adalah antara punca berlaku kerosakan. “Periuk nasi ni kita guna setiap hari, gunakan pun untuk makanan.

Jadi, jagalah kebersihan peralatan kita, jangan biarkan ‘penunggu’ cicak dalam tu. “Kalau dibiarkan penutup periuk terbuka lama, haiwan-haiwan kecil ini mudah masuk dan ia akan ‘bersembunyi’ di sebalik plat besi di dalamnya.

Pesannya lagi, “Macam di kedai abah saya, kami ada buat servis untuk periksa peralatan elektrik seperti periuk nasi.

Bahagian dalamnya akan dibuka untuk diperiksa sama ada cicak atau binatang lain ‘menyorok’. Pada masa sama, ia boleh dibuka sendiri menggunakan pemutar skru.

Jangan tunggu rosak baru nak periksa. Apa yang penting jangan biarkan cicak menjadi ‘penunggu’ dalam periuk nasi anda.

Lepas tengok gambar ni terus rasa nak check periuk nasi kat rumah!