Daging Viral Bukan Daging Babi Pun Tapi Daging.....

VIRAL
November 23, 2017 - 01:10 PM


Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur melakukan pemeriksaan ke atas sebuah premis berhubung dakwaan seorang suri rumah bahawa daging yang dibeli suaminya dikhuatiri daging babi.

Ketua pegawai penguatkuasanya, Wan Mohd Yusof Wan Taib berkata, pemeriksaan di sebuah pasar di Selayang itu dibuat oleh empat pegawainya yang turut disertai pengadu pada pagi sehingga tengah hari Rabu.

Katanya, keterangan peniaga dan pengadu telah dirakamkan dan sampel daging di premis tersebut diambil untuk pemeriksaan.

"Bagaimanapun, sampel daging yang diambil di gerai peniaga itu bukan daging babi tapi daging kerbau. Menurut keterangan peniaga, daging yang dijual di premis itu adalah daging kerbau beku yang diimport dari India.

"Peniaga turut mengemukakan resit pembelian daging yang dibeli daripada pemborong. Sampel daging di premis peniaga akan dihantar untuk pemeriksaan pakar bagi mengesahkan sama ada ia mengandungi kandungan atau campuran daging babi,"

Kisah ini tular apabila pengadu, Mazliana Abdul Manap, 35, pada Isnin, memuat naik posting di Facebook apabila dia was-was melihat warna dan tekstur daging yang dibeli oleh suaminya di sebuah pasar di Selayang minggu lepas yang dikhuatiri daging babi.

Mengulas lanjut, Wan Mohd Yusof memberitahu sampel daging yang didakwa daging babi itu tidak dapat diambil kerana pengadu telah membuangnya.

"Kita ada minta sampel daging yang didakwa pengadu dikhuatirinya daging babi tetapi dia mendakwa telah membuangnya sebab was-was kalau simpan di peti sejuk dan busuk jika diletakkan di tempat lain," katanya.

Dalam pada itu Wan Mohd Yusof berkata, berdasarkan pemeriksaan, pemilik premis dan pekerja adalah warga tempatan, yang menjual daging kerbau dan ayam proses.

Beliau menambah, kes disiasat di bawah Akta Perihal Dagangan 2011.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan orang ramai supaya mendapatkan pengesahan daripada pakar dan pihak berkuasa sekiranya was-was terhadap daging atau makanan yang dibeli.

"Janganlah menguar-uarkannya sebagai daging babi terutama di media sosial sebelum mendapat kesahihannya terlebih dahulu.

"Jika tidak, ia nanti akan menimbulkan kekecohan dan hanya menjadi fitnah sekiranya dakwaan itu tidak benar," kata Wan Mohd Yusof.

Nak info lebih lanjut tentang One Piece ‘The Great Era of Piracy?

• Tekan link untuk tiket Promo Early Bird One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk Artikel Penuh One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk GIVEAWAY 20 Tiket One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour PERCUMA

• Dah bergambar dengan Giant Luffy? Ini 5 Lokasi Jelajah Giant Luffy! Tekan link untuk video