SKMM BLOK LAMAN WEB sayakenahack.com

TERKINI
November 17, 2017 - 12:03 AM


Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menyekat akses ke laman web sayakenahack.com, yang membenarkan pelanggan mudah alih Malaysia menyemak sama ada mereka terpengaruh dengan permasalahan data peribadi utama.

Ketua Pegawai Operasi SKMM Datuk Dr Mazlan Ismail berkata mengikut permohonan Jabatan Perlindungan Data Peribadi di bawah Seksyen 130 Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 untuk pengumpulan data peribadi yang menyalahi undang-undang.

Laman web, yang dibuat oleh ahli teknologi Keith Rozario, ditubuhkan untuk orang ramai mengesahkan sama ada maklumat peribadi mereka telah dikompromikan.

Masalah besar itu dipercayai berlaku pada tahun 2014 dan melibatkan butiran peribadi 46.2 juta pelanggan mudah alih di Malaysia.

Pada 19 Okt, kebocoran data dilaporkan pada portal berita teknologi lowyat.net setelah individu cuba menjual maklumat tersebut untuk jumlah Bitcoin (mata wang digital) yang tidak didedahkan.

Ia dipercayai menjadi salah satu permasalahan data terbesar yang pernah berlaku di negara ini.

Dari alamat rumah dan nombor MyKad ke maklumat kad SIM, butiran peribadi hampir seluruh penduduk Malaysia mungkin telah jatuh ke tangan yang salah.