[Video] Lagi Kes Pandu Lawan Arus, Dah Macam Trend Pulak di Malaysia

VIRAL
January 19, 2018 - 06:17 PM


LAGI kes kereta dipandu melawan arus, kali ini dalam satu kejadian di Lebuhraya NPE berhampiran Taman Dato’ Haron, Petaling Jaya, Selangor pada semalam.

Ia membabitkan sebuah kereta dipercayai jenis Perodua Axia yang dikatakan dipandu secara melawan arus sehingga menimbulkan kebimbangan pengguna jalan raya lain.

Dalam rakaman itu menyaksikan perodua Axia itu dipandu secara melawan arus sehingga menyebabkan pemandu di lorong kanan terpaksa menukar laluan ke lorong tengah bagi mengelak berlakunya pelanggaran.

Rakaman yang tular itu turut menunjukkan sebuah kereta peronda lebuh raya dan seorang penunggang motosikal dari arah bertentangan berusaha meminta agar pemandu Axia itu memberhentikan kenderaan namun tidak diendahkan.

Pada masa sama, beberapa pengguna jalan raya lain turut membantu dengan membunyikan hon bagi menyedarkan pemandu Axia itu yang dipercayai tidak sedar dengan tindakannya itu tetapi turut gagal berbuat demikian.

Menyedari kehadiran anggota polis trafik, pemandu terbabit dilihat panik lalu terus memecut dengan laju sebelum bertindak membuat pusingan U dan berhenti di lorong tengah.

Rakaman yang tular itu mendapat kecaman daripada pengguna sosial yang mana rata-rata meminta agar pihak berkuasa mengambil tindakan tegas terhadap pemandu yang berbuat demikian.

Untuk rekod, kejadian seperti ini bukanlah satu perkara baharu malah ia sudah kerap kali berlaku.

Contohnya, dalam satu kejadian di Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) berhampiran Permatang Pauh, Pulau Pinang sebelum ini yang melibatkan seorang wanita memandu secara lawan arus sehingga menyebabkan kematian seorang lelaki