30 PERKARA YANG MUNGKIN LUPUS PADA TAHUN 2020

GAYA HIDUP
December 19, 2017 - 05:53 PM


30 PERKARA YANG MUNGKIN LUPUS PADA TAHUN 2020

Public Phone atau telefon berbayar awam tidak akan WUJUD lebih lama lagi.

•    Peranti yang hanya mempunyai satu penggunaan seperti kalkulator, jam penggera, dan kamera digital yang digantikan oleh telefon pintar.
•    Pengecas telefon dan fon kepala dengan tali juga memudaratkan model tanpa wayar.
•    Kertas pergi ke digital, dari majalah ke peta ke kertas kerja biasa.


Teknologi berkembang pesat dengan pantas di dunia hari ini - Di zaman filem hanya boleh lihat di panggung wayang sekarang hanya dengan melihat di telefon bimbit sahaja

Kami tidak pasti apa idea-idea yang inovatif yang akan dibawa oleh masa depan, tetapi kami punyai rasa yang peranti yang mungkin tidak WUJUD lagi dalam penggunaan.

Berikut adalah 30 perkara yang mungkin tidak lagi digunakan pada tahun 2020.

 


Majalah Cetak
Majalah Teen Vogue dan Nylon adalah majalah terkini menghentikan edisi cetak mereka dan menjalankan secara eksklusif dalam talian. Kami rasa lebih banyak majalah akan mengikutinya.


Surat Khabar
Surat khabar juga mungkin akan menemui nasib yang sama seperti majalah.


Kamera Digital
Kini kamera telefon boleh mengambil gambar dan video dalam HD (terdapat juga ANUGERAH FOTOGRAFI iPhone), kamera digital bersaiz besar akan menghilangkan gaya.


Hard Disk
Tidak lama lagi, semua orang akan menyimpan maklumat mereka dalam "CLOUD" dan tidak lagi memerlukan peranti penyimpanan fizikal.


Thumb Drive
Pemacu cakera (ThumbDrive) mungkin cara mudah untuk membawa data di dalam saku anda, tetapi terima kasih kepada “CLOUD” kerana anda tidak perlu membawa apa-apa pun sama sekali.


Peta Kertas
Dengan arahan langkah demi langkah di Peta Google, peta kertas tidak perlu lagi.


Peranti GPS
Sama berlaku untuk peranti GPS. Telefon anda boleh melakukan semua fungsi yang sama, ditambah teks dan arahan. Lebih bagus lagi siap beritahu kat mana jam.


Kertas kerja
Dengan Dokumen Google dan tandatangan digital menjadi norma, kontrak, borang perubatan, dan dokumen lain akan terhenti dalam bentuk kertas.


Mesin faks.
Mesin faks sepatutnya telah hilang lama dahulu. Apabila kerja kertas tiada lagi, “dinosaur” ini juga akan lenyap.


CD
Orang jarang membeli muzik lagi, dalam bentuk fizikal. Perkhidmatan streaming adalah cara masa depan.


Pemain DVD.
Perkhidmatan streaming filem seperti Netflix menjadikan pemain DVD dan Blu-ray menjadi peranti mengumpul habuk.


Mendapatkan Bil dalam peti surat
Mendapatkan bil dalam peti surat sudah menjadi sesuatu yang ketinggalan zaman berbanding dengan kaedah pembayaran dan aplikasi dalam talian yang ada sekarang. Tidak lama lagi, anda akan dapat membayar semua bil anda melalui beberapa klik pada komputer atau telefon anda.


Kalkulator
Kebanyakan telefon mempunyai kalkulator yang dibina, mengurangkan keperluan untuk peranti lapuk ini yang hanya melakukan satu tugas.


Jam loceng
Kebanyakan telefon mempunyai jam penggera, jam randik, dan pemasa yang dibina juga.


Jam Analog
Jam tangan pintar mungkin tidak bersedia untuk mengatasi telefon pintar lagi, tapi dah macam ianya akan menggantikan jam tangan analog.


Talian Tetap
“Landlines” atau Talian Tetap untuk tahun 2016, adalah tahun pertama majoriti rumah Amerika tidak mempunyai talian tetap, menurut Pusat Penyakit Penyakit, dan lebih daripada 70% daripada semua orang dewasa berusia 25-34 tinggal di rumah menggunakan wireless sahaja. Nombor telefon rumah juga sedang dalam perjalanan menjadi sejarah saja.


Telefon Awam
AT&T (sebuah syarikat telefon di Amerika) mengumumkan bahawa ia telah meninggalkan pasaran telefon awam pada tahun 2007. Boleh dikatakan semua orang telah mempunyai telefon bimbit hari ini.


Butang pada telefon
IPhone X, yang dikeluarkan pada 3 November 2017, adalah iPhone pertama tidak mempunyai butang rumah, dan beberapa model Android telah pun menghapuskannya.


Kamus.
Dengan internet di hujung jari pada setiap masa, kamus dan ensiklopedia tidak lagi diperlukan.


Bank Cek
Dengan inovasi seperti perbankan dalam talian dan Apple Pay, menulis cek sudah menjadi kekok. Masa depan kewangan adalah dengan digital.


Kata Laluan
Apple membentangkan FaceID yang baru.
Apple melancarkan FaceID tahun ini, manakala sistem pengiktirafan muka Hello Microsoft Windows telah wujud sejak tahun 2015. Lupakan huruf, angka, dan watak istimewa - kata laluan biometrik akan menjadi norma.


Remote Control
Anda tidak perlu mencari cari di mana letaknya remote control atau menggantikan baterinya apabila arahan suara dan kawalan telefon pintar menjadi cara yang meluas untuk mengendalikan peranti anda.


Headphone dengan wayar
Dari AirPods Apple ke fon kepala Bluetooth, sudah tiba masanya jack fon kepala akan menjadi lapuk dan ketinggalan zaman.


Kabel pengecas
Pengecas juga akan jadi wayarles dengan mengecas pada pad sahaja.


Meter tempat letak kereta
Meja tempat letak kereta sudah boleh masuk muzium sejak membayar parking boleh dilakukan melalui aplikasi di kebanyakan tempat di Amerika.


Pekerja penghantaran
Pada tahun 2016, White House meramalkan bahawa hampir 3.1 juta tenaga kerja tidak lagi diperlukan. Perkhidmatan penyampaian drones Amazon's Prime Air sekarang pun telah membawa bungkusan kepada pelanggan dalam masa 30 minit atau kurang.


Kunci kereta
BMW sudah mempunyai aplikasi yang membolehkan pemilik kereta membuka kunci pintu mereka tanpa menggunakan kunci, dan mereka mengumumkan pada bulan September 2017 bahawa mereka sedang mempertimbangkan sepenuhnya menggantikan kunci kereta dengan aplikasi telefon mudah alih.


Agensi-agensi pelancongan
Terdapat 124,000 Ejen Travel sepenuh masa di Amerika Syarikat pada tahun 2000. Pada tahun 2014, jumlah itu menurun kepada 74,000 sahaja. Walaupun sentuhan manusia pasti menjadikan tempahan perjalanan lebih mudah, kemudahan internet mampu menyelesaikan segalanya dengan pantas.


Buku teks
Kertas buku teks mahal dan berat, apatah lagi mereka sering menjadi usang selepas beberapa tahun apabila penemuan baru memerlukan edisi yang dikemas kini. Menurut Scholastic, pendidikan tinggi telah mula bertukar ke e-buku.