5 Sebab Kenapa Mereka Yang Selalu Sibuk Lebih Produktif

GAYA HIDUP
October 19, 2018 - 11:03 AM


Kita sering mengeluh sentiasa sibuk, sampai nak buat aktiviti lain pun tak ada masa. Tahukah korang, orang yang sentiasa sibuk ni sebenarnya lebih produktif dari mereka yang banyak masa terluang. Dan kebiasanyaa mereka yang sibuk ni tak akan ada masa nak buat perkara-perkara negatif.

Kalau tak percaya cuba tengok isteri dah suami yang sama-sama bekerja denagn suami bekerja isteri suri rumah. Isteri akan tak bekerja lebih banyak masalah nak cari salah suami dan meroyan kat facebook. 

1. Lupakan Seketika Tentang Masalah Kehidupan Anda

Dengan kesibukan, anda seketika melupakan masalah yang ada dalam fikiran anda. Anda tidak lagi menutup diri anda, sebaliknya anda lebih terbuka. Kerana anda bertemu ramai orang dan berkomunikasi dengan mereka.

Secara tidak langsung, anda lupa jika anda mempunyai masalah. Walaupun dengan kesibukan, siapa tahu anda boleh mencari penyelesaian untuk masalah anda.

2. Lebih Fokus

Kerana anda sibuk, anda tidak mengurus perkara-perkara yang anda fikir tidak berguna. Anda juga jarang membuka laman media sosial, melihat suapan berita dan membaca teks kapsyen rakan-rakan anda. Jadi anda tidak mudah dikelirukan.

Kadang-kadang anda menjadi pening kepala kerana anda kerap melihat kandungan suapan berita anda. Lihat kiriman rakan, atau siaran akaun lain di media sosial kadang-kadang kerap keliru. Anda menjadi kurang senang kerana kadang-kadang anda suka membandingkan hidup anda dengan mereka, walaupun hanya terhad kepada apa yang dilihat di media sosial.

Sibuk membuat anda tidak suka menjaga kehidupan orang lain. Anda juga tidak mempunyai masa untuk ambil peduli perbincangan buruk orang lain tentang anda.

3. Hari Anda Lebih Berguna

Jika anda sibuk, anda rasa lebih produktif. Ia tidak rasa seperti hari anda dengan cepat, dan anda rasa lebih baik dengan bekerja. Daripada tidak mempunyai pekerjaan, keliru tentang apa yang perlu dilakukan, akibatnya anda melakukan perkara-perkara yang kurang berguna. Seperti kekerapan bermain media sosial, sering tidur dan perkara lain yang kurang berguna.

4. Menghormati Masa

Dengan kesibukan, anda sangat menghargai masa. Anda tahu cara menguruskan masa anda. Anda juga tahu apa keutamaan anda dan yang tidak.

5. Tiada Masa Untuk Fikir Benda Negatif

Sekiranya anda sibuk, pasti anda akan memberi tumpuan kepada aktiviti yang anda tinggal sekarang. Anda tidak memikirkan perkara lain selain itu. Dengan cara itu, anda jauh dari pemikiran negatif. Kerana anda tidak mempunyai masa untuk memikirkannya.

Sibuk memang memenatkan dan tidak selalu negatif. Terdapat perkara-perkara positif seperti yang dinyatakan di atas. Tetapi anda juga harus memahami bahawa hidup anda terlalu berharga jika anda terus-menerus terlalu sibuk.

Anda boleh menghabiskan masa untuk diri sendiri atau dengan orang di sekeliling anda. Jangan terlalu serius dan paksa keadaan anda. Anda juga manusia biasa, perlu berehat dan berinteraksi dengan orang lain.

***********

Tapi ingat walau sesibukmana pun kita, jangan sesekali lupakan Dia yang wajib disembah dan jangan pula abaikan keluarga.

Nak info lebih lanjut tentang One Piece ‘The Great Era of Piracy?

• Tekan link untuk tiket Promo Early Bird One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk Artikel Penuh One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour

• Tekan link untuk GIVEAWAY 20 Tiket One Piece ‘The Great Era of Piracy’ Asia Tour PERCUMA

• Dah bergambar dengan Giant Luffy? Ini 5 Lokasi Jelajah Giant Luffy! Tekan link untuk video