Akhirnya AirAsia Turunkan Harga Tiket Ke Sarawak, Dari RM1000 ke RM200

GAYA HIDUP
November 29, 2021 - 03:40 PM


AirAsia telah menerima kelulusan rasmi daripada Kementerian Pengangkutan Sarawak (MOTS) dan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (SDMC) hari ini untuk tambahan 42 penerbangan mingguan dari Semenanjung dan Sabah ke Sarawak bagi tempoh terhad iaitu dari 11 Disember 2021 sehingga 5 Januari 2022.

Ia secara langsung menurunkan harga tiket Kuala Lumpur-Kuching dari sekitar RM1,000 sebelumnya kepada kurang RM200 sehala dan ia sudah hampir habis terjual sebaik jualan dibuka.

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia, Riad Asmat berkata, sebagai penerbangan kos rendah, pihaknya memerlukan jumlah inventori yang tinggi untuk membolehkannya menawarkan harga tiket yang rendah kepada penumpang.

"Operasi kami adalah berlandaskan kecekapan ekonomi (economies of scale) iaitu dengan mendapatkan jumlah penumpang yang tinggi dan seterusnya membahagikan penjimatan kos kepada mereka.

"Harga purata untuk tambang penerbangan AirAsia antara Sarawak dan Semenanjung sebelum ini hanya sekitar RM160 sehala setiap penumpang.

"Harga purata ini mengambil kira harga tertinggi dan terendah termasuk ketika kami menawarkan jualan promosi tambang percuma," katanya dalam kenyataan hari ini, bagi mengulas isu hangat di media sosial berhubung harga tiket yang mahal untuk penerbangan antara Semenanjung dan Sarawak menjelang perayaan Krismas dan musim cuti serta pilihan raya negeri Sarawak yang dijadualkan pada 18 Disember 2021.

Menurutnya, model penetapan harga AirAsia adalah berdasarkan permintaan dan penawaran serta ia serupa dengan yang digunapakai oleh syarikat penerbangan lain seluruh dunia.

Sumber: Berita Harian

 

 

Destination: