Beg Yang Menyerupai Plastik Sampah Ini Berharga Ribuan Ringgit

GAYA HIDUP
November 29, 2017 - 10:47 AM


Tak masuk akal! Begitulah peliknya industri fesyen di seluruh dunia. Siapa sangka, plastik sampah hitam yang kita gunakan secara harian itu boleh diangkat menjadi inspirasi kepada satu jenama yang eksklusif.

Pada awalnya, Sara Lasry dan Ruben Gomes memulakan jenama mereka BIIS hanya untuk mengeluarkan barang kemas untuk lelaki. Bermula hanya dengan satu kolaborasi, kini BIIS menjadi satu jenama yang sangat diminati oleh remaja yang gilakan fesyen di sana.

Kebanyakan koleksi yang ada di website BIIS terdiri daripada pembuka air tin, pin dan macam-macam lagi barang yang kita boleh dapati. Namun harganya bukan calang calang. Misal kata penutup tin, dijual pada harga 80 euro (RM 389)!

Selain itu, apa yang menarik perhatian kami ialah beg hitam keluaran mereka. Didatangkan dengan 3 saiz, beg hitam ini diperbuat daripada kulit Napa Sepanyol. Diberi nama Bin Bag, memang beg ini direka untuk kelihatan seperti beg plastik sampah.

Iya, beg plastik sampah hitam tu. Kalau ikut deskripsi produk di laman web BIIS sendiri pun, mereka memasarkan produk ini dengan menyatakan ianya diperbuat daripada kulit Sepanyol yang berkualiti tetapi kelihatan seperti beg plastik sampah yang asli.

Didatangkan dengan saiz 30 liter, 15 liter dan 5 liter, beg ini dijual dengan darga 220 Euro hingga 360 Euro. Lebih kurang anda menbayar RM 1000 – RM 1700 hanya untuk mendapatkan ‘beg plastik sampah’.